Probajte i vi

Evo kako sam naučila francuski kao od šale i pročitala 33 knjige za godinu dana: Jednostavno je!

Bela je sama savladala francuski, počela da vežba i redovno da čita. Ovo je njen recept za uspeh

Zanimljivosti
Autor:
Evo kako sam naučila francuski kao od šale i pročitala 33 knjige za godinu dana: Jednostavno je!
Foto: Shutterstock

Bela Bet Kuper, jedna od osnivača australijskog startapa Helo Kod, pronašla je jedinstven način za razvijanje novih navika. U svom članku govori o tome kako je to uradila.

"Postizanje impresivnog rezultata nije toliko teško kao što izgleda u početku. U stvari, svi rezultati postignuti su ponavljanjem sitnica svaki dan tokom dužeg vremena.

Veliki sam ljubitelj racionalnog pristupa radu i pronalaženju načina da svoj posao učinim efikasnijim. Dve godine sam uspela da otkrijem i isprobam dosta takvih trikova.

Danas ću vam reći kako sam postigla takve ciljeve u 2015. godini:

Imala sam naviku da 5 minuta svakog dana učim francuski jezik, što me dovelio do toga da danas na osnovnom nivou mogu da čitam, pišem i govorim taj jezik.

Navika da svake večeri čitam samo jednu stranicu pomogla mi je da povećam listu knjiga koje sam pročitala 5 puta u protekle dve godine.

Svakodnevno sam imala male navike kako bih postigla značajne i trajne rezultate.

U nastavku ću opisati četiri glavna principa koja sledim kada pokušavam da razvijem novu naviku. Ovi principi prade svaki put i sa bilo kojim poslom:

1. Počnite sa malim: svaki dan posvetite malo vremena istoj stvari

Na primer, htela sam da svake nedelje pročitam po jednu knjigu, što je dovelo do toga da se to nikad nije ostvarilo. Zatim sam počela da čitam po jednu stranicu svaki dan, što je rezultiralo ovim: tokom 2013. godine sam pročitala 7 knjiga. Za 2014. godinu sam pročitala 22 knjige. A 2015. godine 33 knjige. Skoro pet puta više nego 2013. godine.

2. Imajte samo jednu naviku

Uvek pravim velike planove. Recimo, odlučila sam da učim francuski. I svaki dan sam odvajala po 5 minuta za po jednu lekciju francuskog. Ali dok sam učila francuski (i dok mi je tako dobro išlo) htela sam i da se budim ranije (jer šta bih tek tu mogla da postignem), ali rano buđeje mi je išlo teško pa mi je bilo nemoguće da se usredsredim i na učenje i na buđenje.

Istraživanja kažu da je osobi potrebno do 21 do 66 dana da usvoji novu naviku, zato ne žurite. Jedna po jedna nova radna navika.

3. Uklonite prepreke: sve što vam treba neka vam je pri ruci

Recimo dok sam učila francuski uz jutarnju kafu, bilo mi je lakše da mi je na telefonu već instalirana aplikacija. Isto tako pred spavanje sam htela da ponovim lekciju, a mnogo mi je lakše bilo što je ta knjiga već bila pored kreveta.

Htela sam da isprobam da li je ova tvrdnja tačna. Odlučila sam da vežbam svaki dan. Patike i garderobu za trening sam ostavljala uveče pored kreveta. Kada bih se probudila prvo bih videla patike, i trenerku kako me čekaju. Odlučila sam da se obučem i da prošetam. Šetnja je prerasla u trčanje, i evo već dve godine, svako jutro istrčim po 5 kilometara.

4. Stvorite nove navike u odnosu na postojeće

Dodavanje navika već postojećim navikama, je za mene otkrovenje!

Recimo pranje zuba je navika. Ispijanje prve jutarnje kafe je navika.

Ja sam prvoj jutarnjoj kafi dodala naviku učenja jezika. Pranju zuba sam dodala oblačenje sportske opreme i trčanje. Pred spavanje čitam.

Pokušajte - veoma je lako!

Za mene je razvijanje novih navika postao hobi. Volim da razmišljam o svim veštinama kojem ogu da naučim i razvijem tako što ću im svakodnevno davati malo svog vremena. To donosi značajne rezultate, verujte mi!

Autor teksta:Bela Bet Kuper

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs