obratite pažnju

Puno sedenja ne sluti na dobro: Usvojite ove savete i spasite se prevremene smrti!

Kažu da je dovoljno samo pola sata sedenja zameniti bilo kojom telesnom aktivnošću i time ćemo smanjiti za čak 35 procenata rizik od prevremene smrti koji je povezan sa nekretanjem

Saveti stručnjaka 15.01.2019. - 14:49h Autor: metro-portal.hr
Foto: Shutterstock

Sedelački način života loše utiče na zdravlje. Osim što opterećuje kičmu, višesatno svakodnevno sedenje usporava cirkulaciju u karličnom delu, utiče na plodnost, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i prevremene smrti, a loše utiče i na psihu jer je čovek stvoren za kretanje.

 

Međutim, naučnici imaju dobre vesti. Tvrde da su pronašli način na koji možemo poništiti negativne učinke sedenja i umanjiti zdravstvene rizike.

Kažu da je dovoljno samo pola sata sedenja zameniti bilo kojom telesnom aktivnošću i time ćemo smanjiti za čak 35 procenata rizik od prevremene smrti koji je povezan sa nekretanjem.

 

Savetuju da prošetamo u pauzi za ručak, pre posla odradimo brzi trening u teretani ili jednostavno na posao dođemo peške.

 

Oprez: Dugo sedenje može biti pogubno, evo kako da proverite da li imate sindrom mrtve zadnjice!

foto: Profimedia

Studija je sprovedena na 7,999 osoba starijih od 45 godina koje su četiri dana neprestano nosile senzore za merenje aktivnosti.

 

Pokazalo se da i najmanja telesna aktivnost dobro utiče na zdravlje, a što je ona intenzivnija to su i učinci veći. Niska telesna aktivnost snizila je rizik od prevremene smrti za 17 posto, dok je visoka telesna aktvnost taj rizik umanjila za 35 posto.

 

Nema gladovanja i teretane, a kilogrami se tope: Sagorite 3.000 kalorija bez muke!

foto: Profimedia

Bilo da se odlučite na intenzivni kratki trening ili brzu polusatnu šetnju, učinićete veoma dobru stvar za svoj organizam. Za one koji žele još više aktivnosti, zamenite lift stepenicama i na svakih sat vremena sedenja prošetajte pet minuta.

 

"Sve se računa. Kratke, brze šetnje, brzo penjanje po stepenicama, svaka telesna aktivnost doprinosi  zdravlju", poručuje dr Kit Dijas, autor studije sa Univerziteta Kolumbija. 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...