Obavezno pročitajte!

Ako se budite sa znojem na licu, pravac kod lekara: Evo na koju bolest ukazuje često znojenje!

Niko nije ni slutio da pojačano znojenje ukazuje na ova opasna stanja.

Saveti stručnjaka 09.07.2018. - 22:17h Autor: Lepa&Srećna
Foto: Shutterstock

Pojačano znojenje tokom vrućina ili fizičkog rada je normalan proces, ali ako se ovo stranje javlja i bez obavljanja aktivnosti, onda hitno treba da uradite analize kod lekara, piše Lepa & srećna.

 

Istraživanja dokazuju da se pojačano znojenje često javlja kod osoba koja boluju od dijabetesa tipa 2 i uzimaju insulin. Međutim, stručnjaci ističu da se znojenje pojačava i kada nivo šećera u krvi značajno opadne (hipoglikemija). Takođe, ako se pored znojenje javlja osećaj gladi, suva usta i srce ubrzano i jako kuca, onda je moguće da patite od niskog šećera u krvi. Hipoglikemija se ispoljava i tokom spavanja, na primer, ako se budite tokom noći zbog glavobolja, umorni ste i kada se probudite uvek ste znojavi.

 

Pojačano znojenje može da ukazuje i na još neka opasna stanja, kao što su probemi sa nervnim sistemom, srčani udar, određeni tipovi karcinoma, opasne infekcije i anksioznost. Ako se često budite mokri od znoja ili se pojačano znojite, čak i kada nije toplo vreme, onda obavezno idite kod lekara kako biste znali da li postoji rizik od neke bolesti.

 

Visok krvni pritisak je opasan za organizam, ali ekstremni visok krvni pritisak dovodi do iznenadne i brze smrti.

 

Ekstremno visok krvni pritisak ugrožava zdravlje organa i može da zaustavi rad srca. Ako imate blago povišen krvni pritisak, najčešće nećete osećati simptome, ali ako patite od ekstremne hipertenzije, osetićete sledeće: jaku glavobolju, bol u grudima, vrtoglavicu i mučninu, a može doći i do curenja krvi iz nosa.

 

Ekstremno visok pritisak uzrokuje zastoj srca i srčani udar, ali uz određene promene u načinu ishrane, životnim navikama i adekvatnu terapiju, ova bolest može da se drži pod kontrolom.

 

Stručnjaci ističu da osobe starije od 40 godina treba da proveravaju krvni pritisak najmanje jednom u 5 godina kako bi se na vreme otkrila opasnost od ekstremne hipertenzije.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs