Isprobajte

Dete zdravo kao dren: Evo šta mora da radi svaki dan!

Dosta vam je virusa i viroza koje neprestano "napadaju" vaše dete. Usvojite navike zdrave dece i ne brinite
Saveti stručnjaka
13:38h Autor:
Dete zdravo kao dren: Evo šta mora da radi svaki dan!
Foto: Thinkstock

Verovatno u vašem komšiluku ili među vašim prijateljima postoji dete koje gotovo nikada nije bolesno, dok svi drugi oko njega prebolevanju gripove i viroze. Znaju li njegovi roditelji nešto što vi ne znate? Verovatno ne, ali stručnjaci smatraju da neke navike pomažu deci da ostanu zdrava i da se retko razbole. Evo kako da dečiji imunitet bude spreman za zimu:

Redovno pranje ruku

Mala deca sigurno nemaju naviku da peru ruke dovoljno često, pa vi na to treba da ih usmeravate. Ruke se peru nakon svakog dolaska spolja, pre jela, nakon obavljanja nužde…što ranije počnete, dete će ranije usvojiti ovu dobru naviku. Redovno pranje ruku, dokazuju istraživanja, smanjuje mogućnost zaraze respiratornim i gastroenteorološkim bolestima. Kako je potrebno da dete pere ruke najmanje 15-20 sekundi, naučite ga da pranje ruku treba da traje jednako dugo kao i neka pesmica koju će svaki put pevati, pa će tako znati kad je gotovo.

Sok koji izbacuje šlajm iz dečijih pluća: Jedna čašica čini čuda! (RECEPT)

Svakodnevne aktivnosti na otvorenom

Studije pokazuju da svakodnevne, umerene fizičke aktivnosti smanjuju broj viroza i prehlada koje dete „pokupi“ kroz godinu dana, i to za 25 do 50 odsto. Stručnjaci smatraju da je ključ u dobroj cirkulaciji koja nastaje prilikom učestalog kretanja, pa se telo lakše i brže bori protiv inficiranih ćelija.

Dovoljno sna

Pobrinite se da vam deca ne ostaju budna do kasno i ne bude se rano jer manjak sna povećava rizik za dobijanje prehlade za čak 50 odsto. Bebama treba oko 14 sati sna, dok je predškolcima potrebno od 11 do čak 13 sati.

Izlečite sve simptome prehlade i gripa za tren oka: 5 dragocenih saveta naših baka!

Naučite dete da se ne dira po licu

Virusi prehlade i gripe ulaze u telo kroz nos, usta i oči, zato naučite ili sprečite dete da se dira rukama (pogotovo prljavim) po tim područjima. Zahtevan zadatak i treba ga sprovoditi u kombinaciji s čestim pranjem ruku. Takođe, naučite dete da nikada ne deli četkicu za zube, slamku ili čašu s drugima.

Balansirana i zdrava ishrana

Tanjir pun raznobojnog povrća ili voća pomoći će da detetov imunitet ostrane jak. Birajte hranu bogatu vitamnom C poput brokolija ili narandži i D, kao što su tunjevina, punomasno mleko i žitarice. Ispijanje jogurata i probiotika može takođe biti korisno za podizanje obrambenosti organizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs