Pokušajte, ništa ne gubite

Izlečite sve simptome prehlade i gripa za tren oka: 5 dragocenih saveta naših baka!

Grlo nam se često isuši tokom prehlade i zato mu treba dodatna doza hidratacije, a najbolji učinak postići ćete slanom vodom
Medicina
06:56h Autor:
Izlečite sve simptome prehlade i gripa za tren oka: 5 dragocenih saveta naših baka!
Foto: Shutterstock

Naglo smenjivanje toplih i hladnih jesenjih dana pogodno je tle za razvoj prehlade i gripa - skoro da nema kuće u kojoj neko trenutno ne kija i ne kašlje!

Ali, ove zdravstvene probleme lako možete ublažiti trikovima koje su nam odavno otkrile naše bake, a da oni nisu samo mit, dokazuju i doktori koji potvrđuju njihov učinak.

1. Topla supaPileća, goveđa, od povrća - kakvu god volite, važno je samo da nije hladna, jer topla i slana tečnost pomaže kod rehidratacije i uklanjanja sluzi.

2. MedMeđutim, kod prehlada i viroza med je vaš glavni vaš saveznik u lečenju bolnog grla i umirivanju kašlja. Jedan od najefektnijih je med od kadulje, a u stopu ga slede livadski, kesten i ukusni bagrem.

Stara verovanja koja su naučno dokazana: Istinite bapske priče!

3. Ispiranje grla slanom vodomGrlo nam se često isuši tokom prehlade i zato mu treba dodatna doza hidratacije, a najbolji učinak postići ćete slanom vodom. U 3 dl tople vode otopite kašičicu soli, ispirajte grlo (bez gutanja) i odmah ćete osetiti olakšanje. So će pomoći tečnosti da uđe u tkivo i zadrži se tamo.

4. Čaj od naneSluz koja nam se nakuplja u nosu i grlu tokom noći često gutamo, pa se ujutro zbog nje ponekad budimo sa osećajem mučnine u želucu. Mučnine ćemo se najlakše rešiti uz pomoć čaja od nane koji ga ublažava. Uz to, smiruje i mišiće u probavnom traktu i pomaže u ublažavanju bola u stomaku.

5. Uzdignuti jastuciSpavanje na "niskom" tokom prehlade nije prijatno. Zato poduprite glavu jastucima, jer ćete tako olakšati disanje, smanjiti pritisak na sinuse i omogućiti sluzi da se lakše spušta.

Stavite luk u uvo: Nećete verovati šta sve leči ovaj savet naših baka! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs