Da se ne ugojite i da lakše svarite hranu: Pre pečenja i masne hrane, obavezno popijte ovo

Praznici znače brda i brda hrane i slatkiša koju pojedemo, dok dijetu planiramo tek kada prođe srpska Nova godina.

Saveti stručnjaka
Da se ne ugojite i da lakše svarite hranu: Pre pečenja i masne hrane, obavezno popijte ovo
Foto: Shutterstock

Da biste sprečili taloženje masnigh naslaga tokom praznika i lakše svarili hranu, popijte čašu razblaženog jabukovog sirćeta pre jela.

Sama Viktorija Bekam tvrdi da je jabukovo sirće jedan od trikova kojima pribegava kako bi ubrzala metabolizam i pomogla telu da očisti masnoće. Ona jabukovo sirće pije ujutru, ali stručnjaci navode da je dobo piti ga i pre kaloričnog jela.

Prednosti vode sa jabukovim sirćetom:

  • poboljšava varenje
  • snižava šećer u krvi
  • smanjuje nivo holesterola
  • snižava nivo triglicerida
  • bori se protiv slobodnih radikala
  • može pomoći u mršavljenju povećanjem osećaja sitosti
    Jabukovo Sirće, napitak, narodni napitak
    foto: Shutterstock

Kako se priprema:

U čašu od 250 ml mlake vode, dodajte čašicu jabukovog sirćeta. Tako izmešano piće popijte ili ujutru ili pre jela.

Gastroenterolog, doktor Perišić je ovako pričao o jabukovom sirćetu:

"Jabukovo sirće, iako je kiselo, kada uđe u usnu duplju praktično nakon par centimetra, njegov sadržaj postaje bazan. I nema to štetno kiselo dejstvo. Jako mnogo osvežava", kaže profesor koji je ispričao kako ga je okrepilo kada se veoma umoran vratio sa puta:

"Nakon pola sata bio sam potpuno 'svež'. Jabukovo sirće jako obnavlja organizam."

DR Perišić
foto: Printscreen/youtube/ RTS Ordinacija

Istakao je da donosi brojne benefite čitavom organizmu.

"Jabukovo sirće poboljšava rad creva, bubrega, bešike, kože i celog respiratornog sistema. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu sprečava odlazak kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše vari bez pojave refluksa, nadutosti i gasova, a umiruje se i gorušica", objašnjava gastroenterolog.

Doktor Perišić naglašava da je najbolje uzimati ga sa medom, što gotovo niko ne radi, već ga konzumira bez ičega.

"Uzima se nerazblaženo, 30-40 ml, ali doda se malo meda. I to ne samo zbog ukusa, već antiupalnih dejstava koje med ima. Kiselina iz jabukoveog sirćeta obnavlja naše sluznice, to je hrana za njih", napominje dr Voja.

Podvlači da su dobra za zdavlje kako dece, tako i odraslih.

"Ne treba vam probiotik, ne treba imunoterapija. Jedan dan dete mora da pojede grozd i dve jabuke, jednu za doručak, drugu za ručak."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs