problem mnogih ljudi

MESTO GLAVOBOLJE MOŽE DA OTKRIJE PROBLEM SA ZDRAVLJEM: Ovu vrstu bola ne smete da zanemarite

Preporuka je da se svaki dan vodi dnevnik bola

Saveti stručnjaka
Autor:
MESTO GLAVOBOLJE MOŽE DA OTKRIJE PROBLEM SA ZDRAVLJEM: Ovu vrstu bola ne smete da zanemarite
Foto: Shutterstock

Ponekad su glavobolje bezopasne i posledica neispavanosti, stresa, prevelike količine alkohola, dehidratacije...

Ali u zavisnosti od toga gde i kako se pojavljuju, može biti reč o veoma ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje "kao iz vedra neba", a maksimalni intenzitet postiže za nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog pucanja kapilara u mozgu, što je opasno po život. Ako se pojavljuje rano ujutru, tada svakako treba otići kod lekara, jer može ukazivati na tumor na mozgu, apneju ili visok krvni pritisak. Kod lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, probave ili raspoloženja i pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca. Glavobolje se razlikuju i po mestu bola, a ovo su najčešće...

Glavobolja
foto: Shutterstock

U jednoj polovini glave

Radi se o migreni koja nije opasna, ali je vrlo naporna jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina i preosetljivost na buku i svetlo. Važno je odmah nakon pojave prvih simptoma uzeti tabletu protiv bolova i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

Glavobolja
foto: Shutterstock

Kao da glavu neko steže

Ovde se radi se o tenzionoj glavobolji, koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je neko steže. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i kad se javi dobro je malo odspavati.

Glavobolja
foto: Shutterstock

Bol na jednoj strani lica

Ova glavobolja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vreme trajanja bol se javlja svakodnevno, i to u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od nje kažu da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom, koji moraju da miruju. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica zapuši nozdrva ili iz nje curi vodica, otekne kapak, oko je crveno, a lice i čelo se znoje. Ovaj oblik glavobolje je češći kod muškaraca.

Glavobolja
foto: Shutterstock

Bol u čelu

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa, a bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

Bol u zadnjem delu glave i na temenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti zbog dugog sedenja. Protegnite se malo, prošetajte, istegnite se i udahnite svež vazduh.

Pratite stanje svaki dan

Dobro je voditi dnevnik glavobolje - koliko često se pojavljuje, u koje vreme, gde boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodili glavobolji... Na osnovu toga lekaru je lakše da otkrije o čemu se radi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs