REČ STRUČNJAKA

DR DANICA GRUJIČIĆ UPOZORAVA: Ove, nizgled bezazlene, promene u ponašanju mogu biti najraniji simptomi RAKA MOZGA!

Gostujući u jutarnjem programu Prva TV, prof. dr neurohirurg Danica Grujičić govorila je, između ostalog, i kako možete da proznate tumor na mozgu kod bliskih osoba koje dobro poznajete

Saveti stručnjaka
09:55h Autor:
DR DANICA GRUJIČIĆ UPOZORAVA: Ove, nizgled bezazlene, promene u ponašanju mogu biti najraniji simptomi RAKA MOZGA!
Foto: Vladimir Šporčić

Tumor mozga je dijagnoza koja izazove ogromne promene u raspoloženju i ponašanju pacijenta, ali manje je poznato da se i pre dijagnoze oboleli može izmenjeno ponašati.

Upravo na njih je ukazala i dr Danica Grujičić, navodeći kad treba da se uradi dijagnostika iako se drugi simptomi opasne bolesti nisu ispoljili. "Simptom tumora mozga mogu biti fine psihičke promene", kazala je doktorka za TV Prvu.

"Kad, na primer, osoba počne da priča viceve koji nisu karakteristični za nju ili da ispoljava ponašanje ili osobine koje nisu do tada bile karakteristične za nju, to su prvi simptomi koji se često zanemare. Obično se promene objasne nekim drugim razlozima, jer je možda neko imao smrtni slučaj, ili se posvađao sa suprugom."

Do promene u ponašanju dolazi, uglavnom, zbog toga što tumor pritiska određeni deo mozga ili izaziva njegovo oticanje. Takođe, utiče i na hipofizu koja deluje na raspoloženje, izazivajući manjak ili višak hormona. Promene u ponašanju mogu da variraju po tipu i jačini - od blage melanholije, preko apatije pa sve do agresivnosti.

Danica Grujičić
foto: Kurir / Zorana Jevtić

Nakon postavljanja dijagnoze tumora na mozgu, pacijent može biti psihički još nestabilniji. Slične efekte može da ima i hemioterapija, kao i druge vrste lečenja.

Svakako, nije svaka promena ponašanja simptom tumora mozga. Stres, umor, hormonalna neravnoteža takođe dovode do promena, a ne treba isključiti ni mogućnost ozbiljnih mentalnih poremećaja kao što su anksioznost, demencija ili šizofrenija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs