Intervju

DR DRAGANA PETROVIĆ POPOVIĆ: Evo kako da uklonite ožiljke od carskog reza!

Mr sc. med. dr Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKCS

Saveti stručnjaka
Autor:
DR DRAGANA PETROVIĆ POPOVIĆ: Evo kako da uklonite ožiljke od carskog reza!
Foto: Privatna Arhiva

Fin, linearni ožiljak koji se teško uočava želja je mnogih koji ih imaju. Međutim, formacija ožiljka zavisi od brojnih faktora, a pre svega od istorije nastanka, vrste kože, lokacije, godišta pacijenta. U nekim slučajevima, nažalost, ne samo što su vizuelni podsetnici na situaciju koju je neko doživeo već i uzročnik dugotrajnih psiholoških problema.

Korigovanje ožiljka, srećom, danas je lako moguće. Jednostavnije je nego što mislite, a za to može da bude zaslužan svima dobro poznati laser. Danas se on upotrebljava u svim hirurškim granama, a u plastičnoj hirurgiji je našao posebno mesto upravo u tretmanu najrazličitijih vrsta ožiljaka, poruka je mr sc. med. dr Dragane Petrović Popović, specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKCS.

"Najčešće se primenjuje u okviru tretmana lečenja keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka, nastalih nakon operacija, ali i nakon povreda, opekotina, akni... Tretman laserom uspešno se primenjuje i kod venolimfatične malformacije, teleangiektazije, rozacee, piogenog granuloma, nekih vrsta angioma, sebacealnog adenoma... Kožne promene kao što su hiperpigmentacije, neurofibromatoza, cilindromi, veruke vulgaris, rinofima i određene vrste mladeža koje su prethodno pregledane dermoskopski i okarakterisane kao benigne mogu se tretirati laserom."

Žene često interesuje mogućnost umanjenja vidljivosti ožiljka nakon carskog reza.

"Prilikom tretmana lečenja ožiljaka laserom nakon carskog reza i epiziotomije imamo izuzetno dobre rezultate, posebno je uspešan. Tretmani se sprovode u serijama, najčešće u razmacima od mesec dana, mada razmaci mogu biti u početku i deset dana."

*Od čega to zavisi?

"Tačan broj tretmana, odnosno protokol lečenja određuje se nakon detaljnog kliničkog pregleda, na osnovu izgleda ožiljka, da li se radi o tzv. normalnom ožiljku ili eventualno o hipertrofičnom ili keloidnom ožiljku, da li je bilo komplikacija prilikom zarastanja, da li je ustanovljeno produženo zarastanje itd."

*Šta donosi korekcija ožiljka na ovaj način?

"Laserskim tretmanima postiže se najpre smanjenje reljefa ožiljka, ožiljak postaje ravan - u nivou ravni kože, a potom i njegova crvenoroze boja postepeno bledi i prelazi u belu boju, odnosno u boju okolne kože. Tretmani nisu bolni, traju desetak minuta do pola sata i odmah nakon tretmana pacijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima."

*Kad je još njegova primena poželjna?

"Laserski tretmani lečenja ožiljaka se sprovode i nakon bilo koje druge hirurške intervencije, posebno za ožiljke na licu, vratu, dekolteu, gde je posebno bitno s tretmanima početi što ranije radi prevencije nastanka hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka."

Da li laseri mogu da se upotrebe i u kozmetičke svrhe?

"Laseri se takođe primenjuju i u kozmetičke svrhe. Laseri novijih generacija imaju posebne platforme koje omogućavaju izuzetnu uspešnost u tretmanu upornih akni i bubuljica, kao i ožiljaka nakon lečenja akni i bubuljica."

*A ako su zahvaćene veće površine?

"Posebno je bitno naglasiti da se tretman laserom može precizno primeniti na sve regije tela zahvaćene aknama i bubuljicama, a ne samo na licu. Posebno dizajnirane sonde omogućavaju relativno brz tretman i velikih regija kao što su leđa ili grudni koš, a po postizanju željenog rezultata potrebno je s vremena na vreme uraditi tzv. tretman održavanja."

*Koje su još pogodnosti upotrebe lasera?

"Tretman laserom se još izuzetno uspešno upotrebljava za podmlađivanje kože, prevenciju nastanka bora, obnavljanje kolagena i elastina i zatezanje kože, posebno kože lica, vrata, dekoltea i šaka, a tretman je moguće primeniti i na svim drugim delovima tela."

*Šta se preduzima ako tretman laserom nije moguć?

"Kada tretman laserom nije moguć, ili nije dovoljan, plastični hirurg će preporučiti hiruršku korekciju ožiljka. Uklanjanju ožiljaka operativnim putem pristupa se kada uzrokuju upadljiv estetski nedostatak i kada remete funkciju nekog organa ili delova tela, odnosno kad se nalaze u pregibima zglobova, onemogućavaju pokrete prstiju ili šaka, sprečavaju okretanje glave, kad su na očnom kapku itd."

*Da li je jedan zahvat dovoljan?

"Kod velikih i teških ožiljaka (opekotine) i tetovaža često je potrebno nekoliko zahvata kako bi koža mogla dovoljno da se opusti i kako bi proteklo dovoljno vremena da rana dobro zaraste."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs