Važno da znate

ENDOKRINOLOG DR PETROVIĆ: Ako imate neki od ovih simptoma, proverite štitnu žlezdu!

Pažljivo pročitajte jer je "početak bolesti skoro uvek sa vrlo oskudnim simptomima i znacima koji mogu trajati mesecima i godinama, a moguće je tokom rutinskih analiza naći izmenjene nalaze"

Saveti stručnjaka
Autor:
ENDOKRINOLOG DR PETROVIĆ: Ako imate neki od ovih simptoma, proverite štitnu žlezdu!
Doc. dr Svetlana Petrović, specijalista interne medicine, supspecijalista endokrinologije u MediGroup-u, Foto: Privatna Arhiva

Dileme pacijenata koji leče obolelu štitnu žlezdu da li treba da se vakcinišu ili ne protiv virusa korona traju otkako se pojavilo cepivo, ne samo kod nas već i u svetu. Hteli bi da se zaštite, ali se plaše da bi stanje moglo da im se pogorša. Na sreću, sve je više dokaza da su vakcine efikasno i bezbedno sredstvo u sprečavanju širenja kovida i za ovu grupu bolesnika.

Koju tačno vakcinu treba da primite, odnosno koja je najbolja za obolele od Hašimoto sindroma, usporenog rada štitne žlezde, koji najčešće i muči pacijente, pre svega žene, odlučiće lekar koji vas prati.

OBAVITE SISTEMATSKI PREGLED

Međutim, ako imate Hašimoto tiroiditis udružen s nekim drugim autoimunim sistemskim bolestima koje zahvataju veći broj drugih organa, savetujemo vam da dodatno obavite detaljne preglede, nakon kojih ćete znati šta tačno treba da činite.

U svakom slučaju, ne bi bilo loše ni da oni koji se osećaju zdravim i ne znaju da možda boluju od glavnog uzročnika smanjene funkcije štitne žlezde obave sistematski pregled koji uključuje ultrazvuk prednje strane vrata, pregled endokrinologa, laboratorijske analize krvi s posebnim akcentom na analize hormona štitne žlezde i hipofize TSH, kao i anti-TPO i anti-Tg antitela. Ovo je veoma značajno jer hipotireoza dugo godina može da ostane neprimećena i neprepoznata!

Šta je tačno Hašimoto tiroiditis upoznaje nas doc. dr Svetlana Petrović, specijalista interne medicine i supspecijalista endokrinologije. Pažljivo pročitajte jer je "početak bolesti skoro uvek sa vrlo oskudnim simptomima i znacima koji mogu trajati mesecima i godinama, a moguće je tokom rutinskih analiza naći izmenjene nalaze".

Štitna žlezda
foto: Shutterstock

- Hašimoto (Hashimoto thyroiditis) predstavlja deo spektra autoimunih oboljenja štitaste žlezde koji je posledica autoimune destrukcije ćelija štitaste žlezde, što vodi ka smanjenoj produkciji tiroidnih hormona ili hipotireozi. Time postaje glavni uzročnik smanjene funkcije štitaste žlezde.

Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca (4:1), pa je pol, zajedno s genetskom predispozicijom, ono što u najvećoj meri određuje ovo oboljenje.

- Pacijenti uglavnom imaju nespecifične tegobe, među njima su izraženi osećaj umora, nedostatak energije, pospanost, poremećaj koncentracije, zaboravnost, dobijanje u telesnoj težini, osećaj nelagodnosti u vratu, poremećaj menstrualnog ciklusa...

LABORATORIJA JE VEOMA VAŽNA

Problemi su takvi da mogu da prate i mnoga druga oboljenja, pa se pravilna dijagnoza može postaviti jedino nakon detaljnog pregleda lekara.

- Fizikalni nalaz je određen godinama pacijenta i stepenom hipotireoze. Mogu se uočiti podbulost, otoci oko očiju, suva i hladna koža, ispucali i tanki nokti, usporen srčani rad uz povišen krvni pritisak (dijastolni), usporen govor, usporeni refleksi.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM:

- Porast telesne teŽine - Umor - Pospanost - Usporenost - Glavobolje - Bol u mišićima - Depresivno raspoloženje - Zaboravnost - Promuklost - Opadanje kose - Suva koža - Usporen rad srca - Nizak pritisak - Oteklo lice i kapci - Zimogrožljivost - Smanjeno znojenje - Zatvor - Pad libida - Bledonarandžasti dlanovi i tabani

Laboratorijski nalazi mogu da potvrde primarnu hipotireozu na koju sumnja lekar.

- Potrebno je odrediti TSH, koji je povišen, i FT4, koji je nizak, kao i markere autoimunog procesa u štitastoj žlezdi: TPOat i TGat (povišeni su). Pri postavljanju dijagnoze treba imati u vidu da postoji manji broj pacijenata kod kojih nisu prisutna povišena antitela (TGat TPOat), ali koji takođe imaju tiroiditis. Tada se precizna dijagnoza postavlja aspiracionom biopsijom štitaste žlezde.

Vrat, Samopregled, Štitna žlezda
foto: Shutterstock

Poželjne su i dodatne analize.

- Treba proveriti KKS (kompletnu krvnu sliku s leukocitarnom formulom), masti. Osnovnim metaboličkim panelom analiza mogu se utvrditi i anemija, povišene masti, snižena filtracija bubrega, hiponatrijemija, povišen enzim kreatin, a od hormonskih nalaza prolaktin, koji luči endokrina žlezda hipofiza, a od izuzetne je važnosti za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Ultrazvučnim pregledom štitaste žlezde potrebno je proceniti njenu veličinu, izmenjenost ehoteksture žlezde i moguće postojanje nodusa.

PRILAGODITE JELOVNIK

DA - Konzumirajte sveže, sirove ili barene alkalne namirnice:

celer, brokoli, beli i crni luk, krastavac, šargarepu, blitvu, karfiol, paradajz, plavi patlidžan, masline, prokelj, peršun, mladi spanać, zelenu salatu, kupus, rukolu, praziluk, kelerabu, pečurke, bundevu, ječmene i pšenične klice, nanu, zeleni čaj, limun, jabuke, banane, trešnje, grejpfrut, narandže, lubenicu, aloja veru, noni...

NE - Ne treba da koristite, ili koristite u manjim količinama:

svinjetinu, junetinu, konzerve tune, čokoladu, sladoled, beli pirinač, beli hleb, peciva, kafu, pivo i druga alkoholna pića, gazirana pića, zaslađene sokove, sve šećere, kačkavalj, kuhinjsku so, crni čaj, kikiriki, brusnicu.

Kombinujte kiselu hranu sa alkalnom - crveno meso sa zelenim salatama ili morske plodove s brokolijem i blitvom.

KAKO SE LEČI HIPOTIREOZA

- Nadoknadom hormona levotiroksina, kojom se uspostavlja kliničko i biohemijsko eutiroidno stanje. Mlađim pacijentima i onima koji nemaju druge probleme sa zdravljem, pri prvom pregledu se prepisuje tzv. puna doza leka, a postepeno uvođenje je potrebno kod starijih pacijenata, kao i kod onih sa srčanim oboljenjima, uz kontrole nalaza na svakih 6-8 nedelja. Po dostizanju eutiroidnog statusa, potrebno je jednom do dva puta godišnje proveriti TSH i FT4 i uraditi kliničku evaluaciju simptoma hipotireoze ili jatrogenog hipertiroidizma.

Da li i trudnice smeju da piju lekove da bi se poboljšao rad štitaste žlezde?

- Trudnoća je stanje s povećanim potrebama za tiroidnim hormonima, pa se pacijentkinjama s neadekvatnom tiroidnom rezervom uvodi terapija levotiroksinom. Dakle, slobodno mogu da uzimaju ovaj lek.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs