saznajte više

DOBRO RAZMISLITE: Kada odlučujete o kontracepciji ovih 5 pitanja je ključno!

Kontracepcija nije nešto što je konstantno celog života i baš kao što se menja naša potreba za njom, tako se menjaju i potrebe zbog kojih nam određena metoda odgovara ili ne. Zato je potrebno s vremena na vreme preispitati da li se i koliko nešto u našem životu promenilo po p

Saveti stručnjaka
Autor:
DOBRO RAZMISLITE: Kada odlučujete o kontracepciji ovih 5 pitanja je ključno!
Foto: Shutterstock

itanju planiranja porodice i da li je vreme i za promenu metode kontracepcije.

Odgovorite na ovih pet pitanja pre nego što donesete odluku o tome da ostanete na istoj metodi ili je došlo vreme za promenu.

DA LI PLANIRATE DECU U SKORIJE VREME

Planiranje porodice je izuzetno važna stvar kada se bira vrsta kontracepcije.

Ukoliko koristite metodu koja funkcioniše po principu barijere, kao što su kondom i dijafragma, možete ostati trudni već pri prvom seksualnom odnosu u kom ih ne koristite. Sa druge strane, kontraceptivne metode na bazi hormona, poput pilule, kontraceptivne injekcije, flastera ali i spirale, igraju ulogu u tome koliko će vam trebati da zatrudnite nakon što prestanete da ih koristite.

Većina žena teoretski može da zatrudni 1 do 3 meseca nakon što prestane da uzima kontraceptivne pilule koje sadrže estrogen i progestin, ali najveći broj ostane u drugom stanju u periodu od jedne godine. Ukoliko se radi o piluli koja sadrži samo progestin, moguće je ostati u drugom stanu nakon svega nekoliko nedelja zato što ova vrsta pilula ne zaustavlja ovulaciju na način koji to čine one koje sadrže estrogen, već istanjuju zid materice. Zid materice počinje da se zadebljava odmah nakon što prestanete da ih uzimate i trudnoću čine mogućom u kratkom vremenskom periodu.

Ukoliko želite da ostanete u drugom stanju u bliskoj budućnosti, dobro razmislite da li je bilo koja hormonska metoda kontracepcije pravi izbor za vas.

DA LI ČESTO ZABORAVLJATE STVARI

Zvuči nepovezano ali zaista nije. Najefikasnija metoda kontracepcije jeste ona koje ste u stanju da se pridržavate i optimalno koristite. Ukoliko svakih nekoliko dana zaboravite da popijete pilulu, ona jednostavno neće biti efikasna. Dakle, birajte prema sebi i u ovom aspektu.

DA LI VAM VIŠE ODGOVARA OPCIJA KOJA NE SADRŽI HORMONE

Ukoliko ne želite da uzimate hormone ili to ne možete iz zdravstvenih razloga, razmislite o klasičnoj spirali koja ne sadrži hormone već bakar. Kada se jednom postavi, njena efikasnost je preko 99%, a može trajati do deset godina.

DA LI IMATE JOŠ NEKI “PROBLEM” KOJI KONTRACEPCIJA POTENCIJALNO MOŽE DA REŠI

Iako je njihova osnovna uloga da spreče trudnoću, neke pilule koje sadrže i estrogen i progestin tretiraju i simptome određenih medicinskih stanja. Na prvom mestu su to povećana maljavost i akne kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika za koji se smatra da pogađa jednu od deset žena polno zrelih žena.

Pored toga, ukoliko imate obilne i veoma bolne menstruacije, akne, čak i ako bolujete od endometrioze, neke kontraceptivne pilule mogu pomoći. Ukratko, obavezno predočite svom lekaru sve činjenice pre nego što se odlučite za bilo koju hormonsku kontracepciju.

DA LI STE U MONOGAMNOJ VEZI

Ukoliko jeste, da li ste se testirali na polno prenosive bolesti? Sve metode kontracepcije napravljene su tako da primarno sprečavaju trudnoću, ne da vas zaštite od drugih stvari (sa izuzetkom kondoma). Ukoliko niste sto posto sigurni da ste u monogamnoj vezi i niste se testirali zajedno sa partnerom, uvek se izlažete riziku od polno prenosivih bolesti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs