SAVET STRUČNJAKA

Kako da prepoznate asimptomatsku upalu pluća: Dr Tatjana Radosavljević obajšnjava na šta treba posebno obratiti pažnju!

Asimptomatska upala pluća vrlo je česta kod koronavirusa i može da ostavi dugoročne posledice. Ako ovo osetite obavezno se javite lekaru

Saveti stručnjaka
11:07h Autor:
Kako da prepoznate asimptomatsku upalu pluća: Dr Tatjana Radosavljević obajšnjava na šta treba posebno obratiti pažnju!
Foto: Shutterstock

Asimptomatska upala pluća je vrlo česta kod kovida 19. Lekari kažu da pluća mogu da budu zahvaćena infekcijom, a da siptomi, poput povišene temperature i bolova u grudima, potpuno izostanu. Pulmolog doktorka Tatjana Radosavljević objašnjava na šta treba obratiti pažnju i kada je vreme da se javite lekaru.

"Sars-CoV-2 je specifičan i prvi put se susrećemo sa virusom koji 'voli' respiratorni sistem. Čak i kod osoba koje nemaju skoro nikakvih tegoba, virus ulazi preko nosa i grla, dolazi do pluća i ostavlja određene posledice. Tačnije, može se desiti da pacijent nema nekih izraženih znakova, osim povišene temperature, nema kašlja, ima gubitak čula ukusa i mirisa i na snimku se ne vidi ništa. Međutim, kad se tim pacijentima uradi skener pluća, vidi se da najčešće postoje znaci obostrane upale pluća", kaže pulmolog Tatjana Radosavljević za TV Prvu.

foto: Shutterstock

Ovde se uglavnom radi o lakšim slučajevima gde ne dolazi do smanjenja kiseonika, ali se takvim pacijentma savetuje da urade kontrolni snimak pluća nakon 6 meseci. Na kontrolnom skeneru pluća će se videti da li je došlo do većih oštećenja, jer čak ni doktori ne znaju u kom pravcu može da se kreće asimptomatska upala.

Kod aimptomatske upale simptomi poput temperature i bolova u grudima izostaju, ali na ovo treba obratiti pažnju, objašnjava doktorka:

"Kašalj će se svakako javiti, ako imate osećaj bolova u grudima pozadi uz kičmu, počinjete da dišete malo brže nego što bi trebalo i ako imate osećaj nedostatka vazduha, treba da se uradi snimak pluća."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs