Probudite se na vreme

Neka jutro donese produktivnost: Mali trikovi za uspešno buđenje!

Svima je teško da se probude rano ujutru, zbog toga je veoma bitno da usvojite male trikove koji će vam dosta pomoći
Saveti stručnjaka
20:46h Autor:
Neka jutro donese produktivnost: Mali trikovi za uspešno buđenje!
Foto: Thinkstock

Malo je onih koji u današnje vreme mogu iskreno da kažu da uživaju u ranom buđenju. Životni tempo je takav da nas jednostavno uslovljava na konstantan rad, te ulazimo u stanje iscrpljenosti i potrebno nam je više odmora, prenosi lisa.rs

Međutim, čak i kad se naspavate, moguće je da u prvim jutarnjim časovima ne funkcionišete baš najbolje. Takav je slučaj i Ane Marfi Pol, književnice i novinarke, koja je proučavala ovo pitanje i prikupila nalaze nekoliko studija o tome kako se jutarnja kreativnost može podstaći.

Evo zašto se budimo minut pre budilnika, više u tekstu OVDE.

1. Pre svega, podesite alarm nekoliko minuta ranije nego obično, a to ekstra vreme iskoristite tako što ćete ležati budni. Pratite tok misli, pustite da same idu i uz sebe držite papir i olovku kako biste momentalno zapisali moguće kreativne ideje. Takođe, priuštite sebi nešto duže tuširanje, a za to vreme nemojte razmišljati o obavezama koje vas čekaju. Naprotiv, usredsredite se na disanje i opuštanje.

2. Sledeće, potrudite se da unesete jutarnju dozu kofeina. Ne samo što će vas razbuditi, već će povećati i nivo dopamina, koji utiče na motivaciju i bolje razmišljanje. Takođe, kofein koji se nalazi u kafi pojačava moždane funkcije, kao što su pažnja i koncentracija.

Kako preživeti ponedeljak jutro, pročitajte OVDE.

3. Najsimpatičnija stavka čije je delovanje naučno dokazano je gledanje smešnih klipova na internetu. Studija objavljena u magazinu „Psihologija“ otkriva da su osobe koje gledaju klipove tužne sadržine sklonije rešavanju problema na manje kreativan način u odnosu na one koje gledaju duhovite klipove. Pozitivno raspoloženje povećava kognitivnu fleksibilnost, dok negativno sužava vidike.

Pogledaje kratki klip o bebinom slatkom buđenju uz muziku, OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs