Pokušajte

Evo kako da istrenirate creva: Redovna stolica svako jutro zavisi samo od ovoga!

Poremećaj probavnog procesa dovodi do problema sa crevima. Zatvor stvara nelagodu i napetost, izaziva taloženje toksina u ogranizmu i td. To utiče na starenje kože, kose, pogoršava opšte satanje, lišava  nas energije

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Zatov, bol u stomaku, osop na koži - za sve to mogu biti zaslužna lenja creva. Ovo može da se javi u bilo kom periodu života, karakteristično je za starije ljude i ljude koji dan provode sedeći. One osobe koje ne idu često u toalet, žale se na nadimanje, bol u stomaku i loš zadah.

 

Lekari indentifikuju više razloga za poremećaj stolice:

 

1. Sedeći način života, u kojem trbušni mišići nisu aktivni, zbog čega  ne dolazi do stimulacije creva. 

 

2. Ispijanje male količine vode: s ne dostatkom vode, stolica je gušća i teško se izlučuje.

 

3. Nepravilna ishrana lišena vlakana.

 

4. Starost: Nakon 55 godine tonus mišića se smanjuje, a zatvor postaje izraženiji.

 

5. Nagle promene klimatskih ili vremenskih zona.

 

6. Navika suzdržavanja nagona da se isprazni.

 

7. Neželjeni efekti lekova. 

 

8. Stesne situacije, poremećaji sna.

 

U retkim slučajevima creva postaju lenja od bolesti. U većini slučajeva čovek je sam kriv za lenja creva jer jede u pokretu poluproizvode, ne voli sport i čistu vodu kao napitak.

 

 

Trenirajmo creva pravilno

 

U lečenju poremećaja stolice glavni naglasak je na obnovi zdravih refleksa i formiranju dobrih navika. Ako sledite jednostavna pravila, možete naučiti creva da  rade "bez kvarova", ne posežući za laksativima. Evo kako:

 

Stolica svaki dan u isto vreme

 

Vaš zadatak je da na toalet odlazite redovno, u isto vreme, na primer, nakon doručka ili ručka. Nakon 20 do 30 minuta nakon jela, creva dobijaju signal za pražnjenje. Navika se postepeno razvija, obnavlja se stabilna stolica. 

 

Idealno vreme je 30 do 40 minuta nakon jutarnjeg buđenja. Jedite lagan doručak iili popijte na prazan stomak čašu vode. Pokušajte da ovaj proces pražnjenja bude što prirodniji.

 

 

Kreirajte pogodno okruženje

 

Uklonite uzrok stresa koji izaziva poremećaj stolice. Kada odete u toalet, ne žurite, ne dozvolite da vas bilo šta omete. 

 

Ne suzbijajte poriv da se ispraznite

 

U početku idite  do toaleta sa bilo kakvim porivom da se ispraznite. Nakon nekog vremena, počećete da praznite creva.

 

Zauzmite pravu pozu

 

Prirodna poza za pražnjenje je čučanj. Da biste razvili prirodne reflekse, stavite malu klupu ispod nogu dok sedite na wc šolji. Ovo će opustiti puborektalni mišić, koji u smanjenom položaju drži sadržaj i eliminiše poriv za dezinfekcijom.

 

Pravilna i uravnotežena ishrana je od velikog značaja. Dodajte više vlakana, kao i mekinje, ječam, ovsenu kašu, jabuke i banane. Da bi trenirali creva i poboljšali pražnjenje, nutricinosti predlažu da jedete paradajz, bundevu, mlečne proizvode.

 

Crevni trening je jednostavan, ali dugotrajan proces razvijanja pravih refleksa. Ako sledite ova pravila, za nekoliko nedelja možete postići dobre rezultate.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs