Provereno

Ricinusovo ulje je savršen lek: 11 razloga da ga imate pri ruci svaki dan!

Hiljadama godina ljudi su koristili ricinusovo ulje za širok spektar bolesti. Pre svega, ovaj proizvod je poznat kao blagi laksativ. Evo zašto ga uvek morate imati pri ruci

Saveti stručnjaka
Autor:
Ricinusovo ulje je savršen lek: 11 razloga da ga imate pri ruci svaki dan!
Foto: Profimedia

Predstavljamo vam 11 načina primene ricinusovog ulja kod kuće:

1. Blag prirodni laksativ. Oralna primena ovog ulja pospešuje crevne pokrete u roku od 2 do 5 sati. Ali veoma je važno doziranje. Odrasli smeju da popiju 1 do 2 kafene kašike, dok deca od 2 do 12 godina smeju da uzmu samo 1 kafenu kašiku. Deci se ulje može dati pomešano sa sveže ceđenim sokom pomorandže.

2. Bol u mišićima. Ako osećate jak bol u mišićima utrljajte u kožu nekoliko kapi ricinusovog ulja. Da bi rezultati bili još bolji, izmešajte ovo ulje sa nekoliko kapi ulja mente.

3. Bol u zglobovima. Ricinoleinska kiselina u nevedenom ulju deluje kao dekongestivno sredstvo na limfni sistem. Kada limfni sistem ne funkcioniše dobro, primećuje se bol u zglobovima. Utrljavanjem ovog ulja na zglobove pomoći će boljem radu limfnog sistema.

4. Gljivične bolesti. Ovo ulje je efikasno protiv gljivičnih infekcija i u lečenju sledećih infekcija: peludna glista, herpes zoster, dermatomikoza i td. Ulje možete naneti na ovaj način: zagrejete ga, nanesete na zahvaćeno mesti pre odlaska u krevet i ostavite ga preko noći. Postupak izvodite 7 dana ili dok problem ne nestane.

5. Rast kose. Zgrejte ulje pa u trljajte u vlasište (možete naneti i na obrve i trepavice, one postaju lepršave i tamne), jer ono blagotvorno deluje na folikule i podstiče rast kose. Kada ulje nanesete na vlasište, glavu uvijete u topao peškir i ostavite da ulje deluje 1 do 2 sata, a zatim dobro operite kosu.

6. Bogata nijansa kose. Ovo ulje ima svojstvo da kosi daje blistav i zdrav izgled. Zagrejte jednu kašiku ulja pa ga nanesite na krajeve kose.

7. Prirodna maskara. Ako vaše oči ne trpe maskaru, napravite sami potpuno prirodnu maskaru i to na ovaj način: Na pari rastopite malo pčelinjeg voska, malo ricinusovog ulja i kakao praha ili ugljena. Dobićete potpuno prirodnu maskaru na koju vaše oči neće biti alergične.

8. Aletrnativna hidrantna krema. Već spomenute maske kiseline u ulju dobro neguju i vlaže suvu kožu i kosu. Dovoljno je da jednu kašiku zagrejete između dlanova pa dobro utrljate u kožu lica. Ovo ulje prodire duboko u tkivo i hidrira ga.

9. Akne i dermatološki problemi. Zahvaljujući antimikrobnim i protivupalnim sposobnostima, ulje deluje na anke, bradavice i staračke pege. Ovo ulje ima i pozitivan efekat u lečenju određenih dermatitisa.

10. Lečenje površinskih povreda kod kućnih ljubimaca. Dovoljno je da samo malu količinu ulja nanesete na posekotine i one će brzo zarasti.

11. Univerzalna mast. Ako bilo koji predmet u domaćinstvu treba podmazati, kao na primer šarke na vratima, makaze, delove mašine za mlevenje mesa i td., ovo ulje je savršeno za to. Ricinusovo ulje se ne smrzava i odlično deluje na svim temperaturama.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs