OTKRIJTE

Koji pol češće pati od depresije i ZAŠTO?

"Naša studija je prva koja pokazuje da mozak muškarca i žene drugačije reaguje na iste nadražaje, što igra bitnu ulogu u razvoju depresije", poručuju naučnici.

Saveti stručnjaka 24.05.2019. - 19:30h Autor: Stil/ metro-portal
Foto: Profimedia

Preko 300 miliona ljudi u svetu pati od depresije, a među njma više je žena. Procjenjuje se da će se broj depresivnih osoba povećati.

 

Među mlađom populacijom (u dobi od 14 do 25) dvostruko je više depresivnih devojčica i devojaka, nego dečaka i mladića. Naučnici su odlučili da istraže zbog čega su žene ranjivija grupa. 

 

Anhedonija (izostanak radosti, uživanja u aktivnostima koje su nam nekada bile ugodne) jedan je od obeležja depresivnog poremećaja.

Na neurološkom polju, anhedonija predstavlja smanjenu aktivnost u području mozga koje reaguje na nagrađivanje, nazvanom ventral striatum.

 

Ovo istraživanje baca novo svetlo na to kako se polne razlike kod depresije manifestuju u mozgu. Naime, naučnici su otkrili kako upala utiče na reakciju mozga na različite nadražaje kod muškaraca i žena.

Podelili su ih u dve grupe, kontrolnu/placebo grupu i grupu kojoj su dali niske doze endotoksina. Dva sata kasnije, kada je endotoksin najjače delovao na mozak, dali su im da reše zadatak u kojem je trebalo da budu novčano nagrađeni.

 

Pritom im je mozak sniman magnetnom rezonancom. Mozak muškaraca, u delu koji reaguje na nagrađivanje, različito se ponašao od mozga žena.

"Kod žena endotoksin je (u poređenju sa placebo grupom) doveo do smanjenja aktivnosti u ventrial striatum-u, dok kod muškaraca to nije zabeleženo", kaže profesorka Naomi Ajzenberger.

"Ovo ukazuje na to da su žene sa hroničnim upalnim poremećajem podložnije razvoju depresije od muškaraca", dodaje autorka studije dr Mona Moeni.

 

"Naša studija je prva koja pokazuje da mozak muškarca i žene drugačije reaguje na iste nadražaje, što igra bitnu ulogu u razvoju depresije", poručuju naučnici.

 

Da li izgovarate ove reči? Naučnici tvrde da depresija može da se prepozna po govoru!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...