3 SVOJSTVA SUSAMA KOJA VAM MOGU POMOĆI DA IZGLEDATE MLAĐE I LEPŠE: Za kožu je pravi melem

Vitamini A, B, E, minerali poput magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma samo su neki od razloga da ovu biljku uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Fitnes & Nutricija
16:48h Autor:
3 SVOJSTVA SUSAMA KOJA VAM MOGU POMOĆI DA IZGLEDATE MLAĐE I LEPŠE: Za kožu je pravi melem
Foto: Shutterstock

Na pecivima, u salatama, čorbama, ali i u glavnom jelu... gde god i koliko god u kuvanju koristite susam, organizmu činite neprocenjivu uslugu.

Za lepu kožu

Susamovo ulje ublažava iritacije, a pošto sadrži vitamin E i cink, deluje na zdravlje kože i njenu elastičnost. Usporava procese starenja, isušivanja kože i prerano stvaranje bora.

susam
foto: Profimedia

Slabi simptome PMS i jača seksualnu želju

Zbog svojstva da ublažava bolove, preporučuju se kao deo ishrane u predmenstrualnom periodu jer ublažava simptome PMS. Redovnom konzumacijom susama smanjuje se impotencija i jača reproduktivno tkivo.

Vitamini A, B, E, minerali poput magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma i mnogih drugih svedoče od vrednosti ove sitne, ali veoma lekovite biljke. Susam u sebi sadrži više od 50 odsto visokokvalitetnog ulja i biljna vlakna, koji doprinose opštem zdravlju organizma. Za njegovo terapeutsko dejstvo znali su još stari Egipćani i Rimljani, pa su ga uzimali da bi povećali snagu i izdržljivost, a žene iz drevnog Vavilona koristile su ga u kombinaciji sa medom za održavanje mladosti i lepote. U antičko doba susam se smatrao jednom od najvažnijih komponenti eliksira besmrtnosti.

Susam
foto: Thinkstock

Pospešuje izbacivanje toksina

Susam deluje i kao neka vrsta laksativa, olakšava rad creva, odnosno rad čitavog probavnog sistema. Ako imate slabe kosti, a alergični ste na mleko, susam je rešenje zbog bogatstva kalcijumom, zato se posebno preporučuje obolelima od osteoporoze. U 100 grama susama nalazi se čak 783 miligrama kalcijuma. Jača i zube i zubnu gleđ, a njegovom upotrebom smanjujemo upale i infekcije.

- Jedna od osnovnih prednosti susama je njegova sposobnost da ukloni toksine iz našeg tela. Jedna kašika semenki susama treba da se samelje i uzme tri puta dnevno pre obroka, uz mnogo vode - kaže nutricionistkinja.

Dobar je saveznik u borbi protiv anemije i umora jer je bogat izvor gvožđa. Sa svega 50 grama susama dnevno mogu se zadovoljiti dnevne potrebe čoveka za ovim mineralom. Preporučuje se i za bolju cirkulaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs