Snižava holesterol, čisti organizam, leči migrenu: Ovo seme jedemo svaki dan, a ne znamo koliko je bogato!

Kako je veoma zastupljen na našim područjima ali i na našoj trpezi, neophodno je pomenuti da ovu biljku odlikuju još mnoga lekovita svojstva

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući biljnim vlaknima koje poseduje, susam snižava holesterol u krvi, a pored apsorpcije dijetalnog holesterola, pomaže i u smanjenju pojedinih vrsta kancerogenih oboljenja.

Kako je veoma zastupljen na našim područjima ali i na našoj trpezi, neophodno je pomenuti da ovu biljku odlikuju još mnoga lekovita svojstva.

Budući da ima bogato antikoagulativno dejstvo, susam sprečava zgrušavanje krvi, leči hemoroide, migrenu i opekotine. Semenke susama jedan su od najkorišćenijih dodataka ishrani, a ulje dobijeno iz njih veoma je kvalitetno, pa se često koristi kao zamena za maslinovo ulje.

4 namirnice bogate probioticima: Pune vitamina i menarala, štite od bolesti!

foto: Profimedia

U domaćinstvu, često se koristi i ulje od susama koje poseduje laksativno dejstvo, te ga bez ustručavanja možete upotrebljavati i u slučaju opstipacije (zatvora) ali i za detoksikaciju organizma. Ovo ulje možete koristi i za lečenje hemoroida kao i za saniranje povreda i promena na koži kao što su bradavice, čirevi, bubuljice i opekotine.

Pored lekovitih svojstava, susam ali i ulje koje smo pominjali, možete koristi i u rutinama za lepotu. Dobar je za negu kose, pospešuje cirkulaciju pa samim tim i sprečava opadanje kose i njeno lomljenje.

Susam, takođe ima i dejstvo snažnog afrodizijaka. U državama u kojima se gaji, na bazi ovog začina pripremaju se i napici za potenciju.

Jelu daje sjajan ukus, a telu zdrav sistem za varenje, disanje i brz metabolizam: Ovaj sos treba stalno jesti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...