Obavezno pročitajte!

Rabarbara, neugledna biljka puna vitamina: Evo kako da je iskoristite u kulinarstvu

Svakog proleća sezonu jagoda obogaćuje pomalo neugledna biljka – rabarbara.

Fitnes & Nutricija
13:27h Autor:
Rabarbara, neugledna biljka puna vitamina: Evo kako da je iskoristite u kulinarstvu
Rabarbara, Foto: Profimedia

Rabarbara se zbog svojih lekovitih svojstava koristi u Kini već hiljadama godina, a u Evropu ju je doneo Marko Polo. U proseku se uzgaja od sedam do devet godina.

To je zeljasta biljka poreklom iz Sibira, ali je je popularna u mnogim delovima Evrope i Severne Amerike. Botanički, pripada porodici Polygonaceae. Nije zahtevna biljna vrsta i ima veliku otpornost na niske temperature tokom zime.

Lekovita svojstva

Rabarbara sadrži mnogo korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), mineralnih materija (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

Odlično deluje na probavni trakt i već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Svojstva rabarbare:

  • rabarbara je snažan antioksidans
  • ima antialergijska i antiupalna svojstva
  • pomaže pri regulaciji nivoa holesterola
  • poboljšava cirkulaciju i metabolizam
  • pomaže pri varenju
  • čuva zdravlje očiju
  • poboljšava apetit

Upotreba

U ishrani se koristi samo stabljika, jer su listovi otrovni. Stabljika je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, salate, sosevi, kompoti, pogotovo u rano proleće kada nema drugog povrća, kao i marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.

Očišćene, oprane i iseckane stabljike možete da čuvate u zamrzivaču. Potrebno je samo oprati rabarbaru, skinuti listove i kožu sa drške, iseći na kocke, ocediti i odmah zamrznuti.

Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja zavisi od njene vrste i načina uzgoja.

Ružičaste stabljike su najpopularnije među potrošačima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs