Obavezno pročitajte!

Rabarbara, čudo od biljke: Ovako spremljena pomaže sprečavanju razvoja ćelija raka!

Svakog proleća sezonu jagoda obogaćuje pomalo neugledna biljka – rabarbara.

Nutricija 23.04.2018. - 12:40h Autor: aura.ba
Rabarbara, Foto: Profimedia

Rabarbara se zbog svojih lekovitih svojstava koristi u Kini već hiljadama godina, a u Evropu ju je doneo Marko Polo. U proseku se uzgaja od sedam do devet godina.

 

To je zeljasta biljka poreklom iz Sibira, ali je je popularna u mnogim delovima Evrope i Severne Amerike. Botanički, pripada porodici Polygonaceae.  Nije zahtevna biljna vrsta i ima veliku otpornost na niske temperature tokom zime.

Lekovita svojstva

 

Rabarbara sadrži mnogo korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), mineralnih materija (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

 

Odlično deluje na probavni trakt i već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

 

Nedavno rabarbara je postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. To je zbog toga što je bogata polifenolima – spojevima koji su poznati po svom delovanju na ćelije raka. Zanimljivo je da se nivo polifenola u rabarbari drastično povećava ako je ispečete, zbog toga se u borbi protiv raka koristi upravo pečena rabarbara.

 

  • rabarbara je snažan antioksidans
  • ima antialergijska i antiupalna svojstva
  • pomaže pri regulaciji nivoa holesterola
  • poboljšava cirkulaciju i metabolizam
  • prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva
  • čuva zdravlje očiju
  • sprječava razvoj raka
  • poboljšava apetit

Upotreba

 

U ishrani se koristi samo stabljika, jer su listovi otrovni. Stabljika je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, salate, sosevi, kompoti, pogotovo u rano proleće kada nema drugog povrća, kao i marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.

 

Očišćene, oprane i iseckane stabljike možete da čuvate u zamrzivaču. Potrebno je samo oprati rabarbaru, skinuti listove i kožu sa drške, iseći na kocke, ocediti i odmah zamrznuti.

 

Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja zavisi od njene vrste i načina uzgoja.

 

Ružičaste stabljike su najpopularnije među potrošačima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.