Odlična preventiva

Hrani kosti i sprečava osteoporozu: Ovo piće čini čuda za naše telo!

U prilog tome govore i rezultati nedavno sprovedenih istraživanja koja ističu važnost efekta pojedinih sastojaka pića na celokupni metabolizam i na koji način odgovorna i umerena konzumacija može da doprinese prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja

Fitnes & Nutricija
20:37h Autor:
Hrani kosti i sprečava osteoporozu: Ovo piće čini čuda za naše telo!
Foto: Shutterstock

Silicijum i ksantohumol sastojci su piva koji dokazano pridonose formiranju i održavanju čvrstoće kostiju. Pivo je najstarije i najraširenije alkoholno piće u svetu kog karakteriše mali udeo alkohola i osvežavajuća i karakteristična aroma. Deluje regenerišuće, okrepljuje, tonira i hidrira organizam te je prirodni izvor vitamina, minerala, ugljenih hidrata i pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa.

U prilog tome govore i rezultati nedavno sprovedenih istraživanja koja ističu važnost efekta pojedinih sastojaka piva na celokupni metabolizam i na koji način odgovorna i umerena konzumacija piva može da doprinese prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja. Među njima je i osteoporoza, hronična degenerativna bolesti koju karakteriše progresivno propadanje koštane mase i učestali prelomi kostiju. Ako se pije umereno, pivo hrani kosti i sprečava rizik od nastanka osteoporoze.

Najnovije istraživanje o sastavu i biološkim jedinjenjima sadržanim u pivu pokazuju da su mineral silicijum i fitoestrogen ksantohumol dva činioca ključna za zdravlje kostiju.

Silicijum ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće, jer poboljšava kvalitet koštanog tkiva olakšavajući mineralizaciju kostiju. U istraživanjima sprovedenima na eksperimentalnim životinjama i u studijama na ljudima, dodatni unos silicijuma rezultirao je povećanom mineralnom gustinom kostiju i poboljšanom čvrstoćom.

5 ozbiljnih bolesti koje može da otkrije vaš stomatolog: Dijabetes, demencija, osteoporoza

foto: Shutterstock

Prehrambeni izvori bio-raspoloživog silicijuma su pivo, žitarice celog zrna, pseudo-žitarice, posebno proso i mahunarke. Silicijum u obliku silicijevog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crevnu apsorpciju, pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mesta delovanja koliko silicijum sadržan u pivu.

Osim silicijuma, drugi element koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol. Reč je o biološki aktivnom jedinjenju iz hmelja koji pridonosi gorčini i ukusu piva pa je poznat kao snažni fitoestrogen.

U poslednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan efekat na diferencijaciju, sazrevanje i pravilni razvoj osteoblasta (ćelija koje grade kosti). Danas se pronalaze načini kako bi se ta materija u budućnosti mogla odvojeno koristiti kao molekul od koje bi se dobili novi lekovi za tretiranje stanja kao što je osteoporoza.

Kako bi se maksimalno iskoristile sve blagodati piva u prevenciji razvoja osteoporoze, nužno ga je konzumirati umereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan uobičajenog lager piva od 4,5 do 5 posto alkohola.

Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće, jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je reč o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko 1 litre).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs