Japanska metoda

Kombuha je gljiva dugovečnosti: Čini čuda za celo telo, regneriše organizam samo ako je koristite ovako! (VIDEO)

Pomoći će vam i kod obnavljanja crevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižavanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlezde, pa čak i smanjenja stresa

Nutricija 22.01.2018. - 12:22h Autor: Kurir
Foto: Shutterstock

Japanska gljiva kombuha i napitak od nje se sve više koristi i kod nas. Važi za gljivu dugovečnosti, ali važno je da znate i kako se priprema, jer ona može da bude vrlo opasna.

 

Gljiva je slična kefiru, ali se ne pravi u mleku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak koji je odličan za zdravlje.

 

Ako pijemo ovaj napitak redovno, možemo sprečiti bolest arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Dobro je i za kožna oboljenja, ali i rast kose. Pomoći će vam i kod obnavljanja crevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižavanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlezde, pa čak i smanjenja stresa.

foto: Shutterstock

Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

 

Priprema:

 

Sve što vam je potrebno je da imate komad gljive iz koje ćete dalje razmnožavati mikrobiološke kulture.

 

Potrebno vam je 7 čaša vode. Sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi a onda dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

 

Obično se koristi crni čaj, beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Kada se čaj ohladi sipajte u čistu staklenu teglu. Komad stare kombuhe stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

foto: Shutterstock

Teglu čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevoj svetlosti. Ako nemate mesto koje je zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

 

Prvo će se na površini pojaviti sitni mehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa – nova kombuha gljiva. Kada je napitak spreman za upotrebu pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi. U hladnijoj sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu.

 

Miris na sirće je očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

 

Znaćete da nešto nije u redu ako:

 

-vidite tragove buđi na gljivi

 

-osetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom

 

Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali i loših bakterija i gljivica. Da do toga ne bi došlo jako je važno da koristite čist pribor, bez ostataka hrane, da stavite čaj u čistu teglu i ne dirate gljivu prljavim rukama. Ukoliko vam napitak iz bilo kog razloga izgleda ili miriše sumnjivo, nemojte ga koristiti, već ga bacite, nabavite drugu gljivicu i krenite sa uzgajanjem ispočetka.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...