Obavezno pročitajte

6 znakova na telu pokazuju da ste pod velikim stresom: Potreban vam je samo jedan vitamin!

Stres niko ne može da izbegne, ali prevelike količina stresa svakako bismo trebali da smanjimo. Saznajte koji fizički simptomi često upozoravaju na to da smo pod prevelikim pritiskom...

Nutricija 16.11.2017. - 17:31h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Nutricionista Šarlot Vots kaže da na stres mogu upućivati i neki fizički pokazatelji koji se često pojavljuju kod osoba koje su pod prevelikim stresom.

 

Vots kaže da telo koje je pod pritiskom brže apsorbira hranjive tvari, što znači da organizam funkcioniše brže, ali manje učinkovito.

 

Simptomi koji se javljaju najčešće se povezuju s nedostatkom vitamina i minerala, što uzrokuje krvarenje desni i bele mrlje na noktima.

Nutricionista kaže da svaki simptom ukazuje na nedostatak određenog vitamina ili minerala:

 

1. Ispucale usne - vitamin B6
2. Bruksizam ili škrgutanje zubima - vitamin B5
3. Bele mrlje na noktima - cink
4. Zatvor ili dijareja - magnezijum
5. Tvrdi prištići na rukama i bedrima - vitamin E
6. Česte infekcije grla i prsnog koša - vitamin A

 

Napravljene su brojne studije koje dokazuju da stres utiče i na promenu težine. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku pokazalo je da su žene koje su prošle neki stresan događaj sklonije gojaznosti od onih koje žive mirnim načinom života. 

 

I dok naučnika tvrdi da stres ima samo negativnu stranu, grupa naučnika sa Univerziteta "Northwestern" u Ilinoisu tvrdi da manja količina stresa može biti od koristi za zdravlje. 

 

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Cell Reports" upućuje na to da hortizol, često nazvan "hormonom stresa", može zaštititi stanice koje stare smanjiti rizik od razvoja degenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Hantingonove bolesti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...