Ne znamo nijednu osobu koja ne voli da uživa u kukuruzu. A u vezi s njim je baš sve zabavno - od čišćenja, kada od njegove svile najmlađi prave brkove, pa sve do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo njegov klip.
Ovi žuti plodovi imaju mnogo dobrobiti za naš organizam. Kuvan ili pečen, kukuruz je omiljena užina u letnjim danima, a dobra stvar je to što se konzervisan ili zamrznut može naći i tokom cele godine.
Vole ga i srce i mozak
Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B i B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidansa koje sadrži u sebi. Ova namirnica slatkastog ukusa obiluje vlaknima koja snižavaju povišen holesterol i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom, koja štiti krvne sudove, vitaminom B1, važnim za dobar rad mozga, i ugljenim hidratima, koji nam pružaju preko potrebnu energiju.
Odličan za probavu
Kukuruz je pun vlakana koja su izuzetno dobra za probavu. Osim što će vam pomoći da održite dobru liniju, ona sprečavaju zatvor, pojavu hemoroida i navodno smanjuju rizik od nastanka raka creva. Istraživanja pokazuju da kukuruz pomaže i u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu. Odličan je i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.
Čuva vitku liniju
Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, varate se! Jedan klip ih u proseku ima od 80 do 100, zbog čega je superhrana za one koji su na dijeti.
Kako odabrati najbolji
Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kom je bio pričvršćen za biljku sočan je i jarke boje.
Kako se čuva
Kao prvo, kukuruz ne sme da stoji na toplom mestu. Najbolje ga je držati u frižideru jer se šećer u njemu na višim temperaturama brzo pretvara u skrob. Najbolje ga je skuvati odmah nakon kupovine jer nakon dan-dva već lagano gubi na ukusu.
Ako ga kuvate, ne solite vodu
So iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrdim, a niko ne želi da, kad glocka klip, ostavi zub na njemu. Zato ga solite tek kada se skuva.