Ne ponavljajte ih

3 najčešće greške sa krompirom: Kuvanje oguljenog, zamrzavanje, pogrevanje

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv
Nutricija 12.10.2014. - 14:31h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Krompir je definitivno najrasprostranjenija namirnica na svetu, ali nažalost malo cenjena i često na lošem glasu. Zanimljivo je da bi, hraneći se samo krompirom, čovek mogao da se održi u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica poseduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba znati kako da se sačuva i iz krompira izvuče najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbegnete ove 3 najveće greške.

 

Kuvanje oguljenog i isečenog krompira

 

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes.

 

Kada ne možete da izbegnete guljenje krompira učinite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.

 

OVDE pročitajte 5 razloga zašto je dobro jesti krompir.

 

Zamrzavanje jela s krompirom

 

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno da zamrzavate. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamnim i suvim prostorijama su idealni uslovi za čuvanje krompira. Time će se sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što pre ukloniti.

 

Koje namirnice ne smete da stavljate u zamrzivač saznajte OVDE.

 

Podgrevanje krompira

 

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo da podgrevamo, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako to treba da izbegavate. Nutricionisti preporučuju da krompir jedete ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni skrob.

 

Koje sve namirnice podgrevanjem postaju toksične saznajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...