ISPRAVKA: Lažne tvrdnje o piletini punoj hormona i antibiotika

Portal Stil je 6.11.2022 objavio tekst pod nazivom "MNOGI OBOŽAVAJU TO DA JEDU, A NE ZNAJU DA JE NAJOPASNJI DEO PILETINE: Nutricionista otkriva zašto nam RAZARA ORGANIZAM" u kom je, kako je utvrđeno analizom fekt čekera izneseno niz lažnih i dezinformativnih tvrdnji o piletini koju koristimo u ishrani, koje ovim putem ispravljamo.

Fitnes & Nutricija
10:21h Autor:
ISPRAVKA: Lažne tvrdnje o piletini punoj hormona i antibiotika
PILETINA NIJE OPASNA PO ZDRAVLJE LJUDI, Foto: Shutterstock

U tekstu smo, pozivajući se na tvrdnje nutricionistkinje Branke Mirković pisali o opasnosti tzv "prekomerne upotrebe hormona i antibiotika u uzgoju piletine " i na štetan uticaj na zdravlje ljudi zbog takve prakse, ali ovo predstavlja dezinformaciju, jer kako se navodi u analizi Raskrinkavanja.ba u većini zemalja proizvođači piletine moraju pratiti propisane procedure upotrebe hormona i antibiotika. Upotreba hormona u uzgoju pilića u Srbiji i Bosni i Hercegovini nije dozvoljena, a upotreba antibiotika zakonski je regulisana na način da se obezbijedi da je meso koje se nađe na tržištu sigurno.

Takođe, navodi se i da je najopasniji organ za konzumaciju piletine jetra, jer prerađuje hormone i antibiotike, što takođe nije tačno i za ove tvrdnje ne postoji nikakav osnov.

Jetra ne skladišti toksine. i njena funkacija je da preradi toksine i učini ih sigurnim ili ih pretvori u nešto što se može sigurno ukloniti iz tela, tako da je svakako ne treba izbegavati u ishrani iz tog razloga.

U tekstu se govori i o štetnosti arsena iz piletine, koji navodno može da izazove dijabetes i neurološke poremećaje, što je takođe lažan navod jer je nivo arsena kontrolisan od strane nadležnih institucija na tržištima i ne postoje dokazi da bi mogao da ugrozi zdravlje potrošača.

Takođe smo u originalnom tekstu preneli i tvrdnju da vakcinacija pilića može da izazove bolesti koje se prenose i na ljude, što takođe nije tačno jer je potvrđeno da ne predstavlja rizik za potrošače pilećeg mesa. Naime, kako objašnjava Raskrinkavanje vakcine u svom sastavu sadrže materije koje ne ostavljaju sledivi trag u organizmu životinje ili njenim , te po dosadašnjim istraživanjima, ne predstavljaju rizik za zdravlje konzumenta.

Izvinjavamo se svim čitaocima koje smo doveli u zabunu prenošenjem ovih informacija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs