JETRA JE LABORATORIJA NAŠEG TELA

AKO JE ONA UGROŽENA, CEO ORGANIZAM JE UGROŽEN: Najmoćniji napitak za prirodno čišćenje jetre od SAMO 3 sastojka!(VIDEO)

Jetra je "čistač" našeg tela i baš iz tog razloga, njoj je potrebno redovno "čišćenje", kako bi ste telo rateretili nagomilanih otrova

Fitnes & Nutricija
19:09h Autor:
AKO JE ONA UGROŽENA, CEO ORGANIZAM JE UGROŽEN: Najmoćniji napitak za prirodno čišćenje jetre od SAMO 3 sastojka!(VIDEO)
Foto: Shutterstock

Svi mi volimo slavlja, rođendane, praznike, taj slatki hedonizam začinjen zdravicama. Trošimo svoj organizam nemilice uživajući u iću i piću a onda sledi umor i malaksalost. Jeste li znali da je upravo čišćenje jetre na prirodan način idealan način da ovaj organ održite zdravim i jakim?

Jaka i teška hrana koja se sporo vari, gazirana pića, alkohol, duvanski dim…sve to ide na naplatu na više mesta lociranih po vašem telu, ali jetra je ta koja trpi najviše.

Dakle, ono što je svima nama potrebno jeste temeljna detoksikacija organizma, kroz čišćenje jetre prirodnim putem.

U nastavku teksta pročitajte kako jetra funkcioniše i na kako na prirodan način očistiti telo od toksina. Donosimo vam mnoštvo praktičnih saveta i kao i uvek zdrave recepte, zato ostanite sa nama…

ČIŠĆENJE JETRE NA PRIRODAN NAČIN

Jetra je u stvari pomoćna žlezda za varenje koja proizvodi žuč. Služi za skladištenje hranljivih materija u organizmu, kao i uklanjanje odnosno neutralisanje onih štetnih. Sve što unosimo u telu prolazi kroz jetru. Ona je najvažnii metabolički organ u telu i obavlja preko 500 različitih funkcija u vašem telu.

Nazivaju je i „laboratorijom organizma“ zbog svoje izuzetno važne uloge u metaboličkim procesima jedinke. Drugi je po veličini organ u ljudskom telu (prvi je koža).

Jetra ima izuzetnu moć regeneracije. Čak i ako se odstrani veliki deo jetre ona ipak može da se u potpunosti obnovi. Ona je u stvari jedini organ koji se može u potpunosti regenerisati.

Jetra utiče i na vašu telesnu težinu! Veoma je bitno da ona radi kao satić da ne bi došlo do nakupljanja masnog tkiva po bokovima.

ZDRAVLJE JETRE JE ZDRAVLJE CELOG ORGANIZMA

Kada jetra ne funkcioniše kako treba malo po malo dolazi do disbalansa i pojave raznih bolesti, manje i više štetnih po zdravlje.

Jetre sakuplja otrove, one koje proizvodi naše telo i one iz spoljašnje sredine (npr. pesticide, herbicidi, teški metali…). Svi toksini kroz krvotok dolaze pravo do jetre.

Dijeta za čišćenje jetre podrazumeva izbalansiranu ishranu, pomalo fizičke aktivnosti i dosta kvalitetnog sna. Odličan prirodni lek za čišćenje jetre je npr. napitak od cvekle, suvog grožđa i limuna koji jača imunitet i oslobađa ovaj vitalni organ od toksina.

SIMPTOMI KOJI NAM GOVORE DA JETRA NIJE „POD KONAC“

Hroničan umor, malaksalost, neobičan žut ili siv ten…sve su to simptomi koji bi mogli da ukažu da je jetra „u problemu“. Žućkasta boja kože i beonjača ili čak bledilo mogu ukazati na probleme sa jetrom.

Ako ste primetili da vam je mokraća tamnije boje to npr. ukazuje na povišen bilirubin.

Nažalost, simptomi se često pokazuju prekasno, kada je neko oboljenje već uzelo maha. Dakle, ono što je od izuzetne važnosti jeste preventivno čišćenje jetre na prirodan način. Dakle. važno je da se nagomilani toksini na vreme izbace iz organizma.

Jeste li znali da postoji alkoholna i nealkoholna masna jetra. Oba tipa masne jetre mogu dovesti do ciroze jetre.

Izbegavajte prekomernu konzumaciju alkohola! Hronični alkoholizam dovodi do formiranja ožiljnog tkiva koje dovodi do propadanja jetre.

Neuredan način živote i pre svega nezdrava ishrana mogu dovesti do slabljena jetre, što može dovesti do fibroze. Otkazivanje jetre je poslednji stadijum ovog stanja.

KAKO OČISTITI JETRU NA PRIRODAN NAČIN

Šta sve negativno utiče na zdravlje jetre? Alkohol, nezdrava ishrana, virusi, uzimanje lekova, nakupljanje toksina…Sve to jetra mora da pretrpi i na vreme se oslobodi otrova koji mogu dovesti do bolesti.

Sezona praznika i slava je vreme kada je ovaj organ najviše na udaru. Alkohol i praznične đakonije su za vas zadovoljstvo, ali za vašu jetru oni su najgora noćna mora.

Zato čišćenje jetre od alkohola na prirodan način treba sprovesti odmah nakon preterivanja u iću i piću. Obavezno se prebacite na detoks režim ishrane.

Jeste li čuli za glutatoin?

Jeste li znali da se detoksikacije jetre odvija u dve faze. U prvoj fazi jetra luči enzime koji se vezuju za otvore da bi ih učinili bezbednijim jedinjenjima. Zatim tim novonastalim jedinjenjima dodaje molekule koji ih pretvaraju u jedinjenja rastvorljiva u vodi. Sve to da bi se lakše izbacili iz organizma. E upravo glutatoin je moćan antioksidans koji vezuje toksine i pomaže njihovu eliminaciju iz organizma.

NAMIRNICE ZA ČIŠĆENJE JETRE

Kada govorimo o režimu ishrane za čišćenje jetre bitno je napomenuti da to nije striktna dijeta. Dakle bitno je da u organizam unosite dovoljno vitamina i minerala ali da akcenat bude na namirnicama koji vrše detoks.

Zaboravite na skupe sintetičke lekove i pripravke. Evo šta je dobro za ćišćenje jetre odnosno koje sve namirnice blagotvorno utiču na vitalnost ovog organa:

  • jabuke – sadrže pektin koji je bitan za pravilno funkcionisanje jetre,
  • cvekla – sok od cvekle za mršavljenje odličan je za krvnu sliku ali i za izvacivanje toksina iz organizma
  • limun i grejpfrut – sadrže snažan antioksidan vitamin C koji jača jetru
  • celer – najbolji je izbor za čišćenje masne jetre na prirodan način
  • suvo grožđe – riznica hranljivih nutrijenata za kačanje organizma
  • biljna ulja kao što su maslinovo, laneno, konopljino ili ricinusovo odlična su za detoks jetre
  • surutka za jetru čisti je od nagomilanih toksina zbog kojih postepeno propada.
  • prokelj, karfiol i kupus podstiču stvaranje enzima koji sprečavaju oštećenja jetre prouzrokovana prekomernim taloženjem toksina. Hlorofil takođe apsorbuje otrove, tako da je naš savet da u ishranu uvedete što više zelenog lisnatog povrća.
  • kurkuma za jetru razgrađuje štetne materije i štiti je
  • orasi – potpomažu izbacivanje viška amonijaka iz organizma

Čišćenje jetre sodom bikarbonom koristi se u kombinaciji sa limunim. Toksini narušavaju optimalnu ph vrednost organizma. Kombinacija limun-soda bikarbona alkalizuje organizam i uspostavlja ph vrednost.

prirodni diuretici (špargle na primer…) pospešuju izlučivanje urina koji indirektno utiče na oslobađanje tela od toksina.

ishrana za čišćenje jetre od parazita uvek podrazumeva beli luk, on sadrži sumpor, alicin i jak antioksidant selen, spoj koji uspešno čisti jetru od toksina ali i od parazita.

ČIŠĆENJE JETRE ČAJEVIMA I SOKOVIMA

Sve dok ste u režimu čišćenja jetre jako je bitno da izbegavate gazirana pića, jaku hranu i duvanski dim. Konzumirajte biljne čajeve koji će potpomoći detoksikaciju organizma i jedite dosta voća i povrća.

Kao čaj za kompletno čišćenje jetre i bubrega možete piti kamilicu, nanu ili čaj od limuna i đumbira. Takođe, čaj od ovasa je će poboljšati metabolizam i odličan je prirodni lek za čišćenje organizma.

Zeleni čaj je prepun antioksidanata te će uticati na poboljšanje sveukupne slike organizma pa tako i na vitalnost jetre. Prepun je antioksidanata i jedan je od najboljih boraca protiv slobodnih radikala.

Jeste li znali da postoje i biljke kapi za čišćenje jetre? U sastavu ovih kapi koje možete kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane uglavnom se nalaze biljke kao što su kantarion, neven, nana, artičoka, hajdučka trava…

Istočnjačka medicina preporučuje proleće za ovaj poduhvat ali naš savet je da za izdvojite i nedelju dana nakon praznika za potpunu revitalizaciju organizma.

NAPITAK ZA ČIŠĆENJE JETRE OD CVEKLE, SUVIH GROŽĐICA I LIMUNA

Za izradu su potrebna samo tri sastojka:

  • 5 supenih kašika grožđica (65 gr.)
  • 1 veća cvekla (300 gr. oguljene i iseckane cvekle)
  • 2 veća limuna

Priprema ovog napitka je prilično jednostavna i brza (sat vremena). Biće vam potrebno i malo vode za natapanje grožđica, 6 dcl vode za napitak, blender i vaga na kojoj ćete meriti gramažu sastojka. Pije se po čaša soka svako jutro na prazan stomak i to 5 dana za redom. Ovaj imuno napitak oslobodiće vaše telo od toksina i poboljšaće krvnu sliku. Zato ostanite sa nama i pogledajte u videu recept za čišćenje jetre na prirodan način uz pomoć ovog preukusnog napitka…

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs