SPAS ZA CELO TELO

OVAJ NAPITAK JE SPAS ZA KARDIOVASKULARNI SISTEM: Dovoljno je da popijete jednu čašu dnevno! (RECEPT)

Već decenijama se koristi u narodnoj medicini

Fitnes & Nutricija
15:33h Autor:
OVAJ NAPITAK JE SPAS ZA KARDIOVASKULARNI SISTEM: Dovoljno je da popijete jednu čašu dnevno! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ruzmarin ima snažno antioksidantsko delovanje i snažno se bori protiv slobodnih radikala. Upotreba čaja od ove biljke povoljno deluje na mnoge zdravstvene tegobe.

Sam ili u kombinaciji sa nekim drugim biljkama sličnog sinergističkog delovanja, kao što je žalfija ili matičnjak, ruzmarin još snažnije deluje antioksidantno.

Travar, Momčilo Antonijević, objašnjava u kojim prilikama ga je najbolje koristiti:

Ruzmarin za bolje pamćenje

Ruzmarin izuzetno podstiče cirkulaciju i zato se preporučuje ljudima koji su imali moždani udar ili ljudima koji imaju problem sa pamćenjem jer podstiče mikrocirkulaciju u mozgu.

„U tu svrhu može da se pije čaj od ruzmarina. Jednu supenu kašiku suvih listova ruzmarina, prelijete šoljom ključale vode i ostavite da stoji 15 do 20 minuta, procedite i popijete. Idealno bi bilo jedna do dve šolje čaja u toku dana. I ruzmarin je jedna od onih biljaka koje treba piti ujutru jer nas stimuliše, daje nam fokus, razbuđuje nas i on je u kombinaciji sa nanom i koprivom idealan jutarnji napitak“, objašnjava Antonijević.

Pogodan za osobe koje pate od kardiovaskularnih problema

Ruzmarin je vrlo koristan i za ljude koji imaju kardiovaskularne probleme, posebno anginu pektoris i u tu svrhu ga je najbolje kombinovati sa matičnjakom, glogom i valerijanom. Međutim, ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska morali bi vrlo pažljivo da ga upotrebljavaju.

„Neće im se ništa strašno dogoditi ako popiju jednu šolju čaja od ruzmarina, ali ipak ne bi trebalo da ga koriste duže vremena u kontinuitetu“, napominje Momčilo Antonijević.

Takođe, trudnice, doilje i mala deca ne bi trebalo da koriste ruzmarin.

Ruzmarin
foto: Shutterstock

Osim čaja, i ulje ruzmarina je veoma lekovito. Evo za šta se koristi sve:

Podmlađuje našu kožu

Miris ruzmarina potiče od esencijalnog ulja koje sadrži ova biljka i koje je sačinjeno iz više jedinjenja, a postoji i nekoliko tipova eterskog ulja ruzmarina. Ova ulja deluju snažno antiseptično i uspešno se bore protiv raznih vrsta bakterija, a vrlo blagotvorno deluje na našu kožu.

„Ukoliko to esencijalno ulje razblažimo nekim nosećim uljem, recimo, jojobom ili bademovim uljem, onda dobijamo vrlo kvalitetan biljni eliksir za negu zrele kože kojoj je opao tonus, kojoj je potrebno zatezanja. Ruzmarin je prava biljka za to“, kaže narodni travar.

Ublažava bolove

Ruzmarin se vekovima koristi u lečenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa, kao i kod sportskih povreda. Može se u tu svrhu piti čaj, ali i koristiti ulje koje se dirktno nanosi na bolno mesto.

„Za jednostavno biljno sredstvo koje će pomoći protiv bolova u zglobovima i mišićima potrebno nam je esencijalno ulje ruzmarina, alkohol i bočica sa raspršivačem. Pet kapi eterskog ulja ruzmarina na 15 mililitara alkohola. Dobro se promućka i prska se na bolna mesta, dva do tri puta. I ruzmarin će vam pomoći da bol nestane“, dodaje Antonijević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs