Kurkuma je inače biljka od čijeg se korena pravi prepoznatljivi narandžasti prah, a sastojak koji je čini tako zdravom je kurkumin. Ona je srodna biljka đumbiru, zbog čega su i vizuelno njihovi koreni nalik jedan drugom. Osim što se može koristiti kao začin u prahu, može se konzumirati i u vidu čaja, i to na dva načina. Jedan je da naseckate deo korena i stavite ga u ključalu vodu, a drugi je da u istu tu vodu sipate prah koji biste inače koristili kao začin u jelima, uz dodatak đumbira i meda po želji. Koji su sve to zdravi efekti ovog čaja, pročitajte u nastavku.
Jača imuni sistem i sprečava upale
Kurkumin deluje kao moćan antioksidant koji neutrališe štetne slobodne radikale i tako doprinosi balansu u organizmu. To u praksi pomaže ćelijama imunog sistema da ostanu zdrave i obavljaju svoj posao, odnosno bore se protiv prehlade i drugih bolesti. Kurkumin ujedno pomaže u sprečavanju upala i olakšava simptome povezane sa alergijama, psorijazom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, depresijom, artritisom i čak Alchajmerovom bolešću.
Kurkuma se odavno koristi u azijskoj kuhinji i medicini, ali sve više pronalazi svoj put do evropskih i ostalih kuhinja i polica sa začinima. Ova biljka najpoznatija je kao začin za mnoga jela, ali je ona mnogo više od toga. Ne samo da dodaje zanimljivu aromu svuda gde se nađe, veće ima i velike koristi za zdravlje i još uvek se otkrivaju nove.
