pogledajte šta je na spisku

20 namirnica koje su spas za vaša pluća: Sastavite odmah novi spisak za prodavnicu!

Održavanje zdravlja pluća je presudno da biste se osjećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. Za zdravlje pluća ,takođe, veoma su važne i navike u ishrani.

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da promene načina života, uključujući pridržavanje nutritivno bogate dijete, mogu pomoći u zaštiti pluća, pa čak i u smanjenju oštećenja pluća i simptoma bolesti.

 

Štaviše, utvrđeno je da su specifični hranljivi sastojci i hrana posebno korisni za funkciju pluća.

 

Evo 20 namirnica koje mogu poboljšati funkciju i zdravlje pluća:

 

1. Cvekla i list cvekle

 

I podzemni i nadzemni deo repe bogat je nitratima koji dokazano poboljšavaju funkciju pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih žila, smanjuju krvni pritisak i optimiziraju unos kiseonika.

 

2. Paprika

 

Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji deluje kao moćan antioksidans u vašem telu. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća.

 

Konzumacija samo jedne slatke crvene paprike srednje veličine pruža čak 169 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

 

3. Jabuka

 

Istraživanja su pokazala da je konzumacija pet ili više jabuka nedeljno povezana s većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja hronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i s manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog tome može biti velika koncentracija antioksidansa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

 

4. Bundeva

 

Bundeva sadrži mnoštvo jedinjenja koja pomažu u održavanju zdravlja pluća. Posebno je bogata karotenoidima koji imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva. Pušači posebno mogu imati značajne koristi od konzumiranja hrane bogate karotenoidima, upravo poput bundeve.

 

5. Kurkuma

 

Kurkuma se često koristi za unapređenje celokupnog zdravlja zbog svojih snažnih antioksidativnih i protivupalnih efekata. Kurkumin, glavna aktivna komponenta kurkume, može biti posebno koristan kao podrška plućnoj funkciji.

6. Paradajz

 

Paradajz je jedan od najbogatijih izvora likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan s poboljšanjem zdravlja pluća. Pokazalo se da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba s astmom.

 

7. Borovnica

 

Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je s nizom zdravstvenih blagodati, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

 

8. Zeleni čaj

 

Zeleni čaj je napitak koji impresivno deluje na zdravlje. Njegova antioksidativna i protivupalna dejstva pomažu u lečenju plućne fibroze, bolesti koju karakteriziraju progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju.

 

9. Crveni kupus

 

Crveni kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća.

 

10. Grašak

 

Grašak sadrži jedinjenja koja se nazivaju izoflavoni. Ishrana bogata izoflavonima povezana je sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti, uključujući HOBP (hronična plućna bolest). Konzumacija izoflavona posebno pomaže kod otežanog disanja.

 

11. Maslinovo ulje

 

Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje koncentrirani je izvor protivupalnih antioksidansa, uključujući polifenole ivitamin E.

 

12. Ostrige

 

Ostrige su pune hranjivih sastojaka koji su neophodni za zdravlje pluća, uključujući cink, selen, vitamin B i bakar. Istraživanja pokazuju da ljudi s višim nivoima selena i bakra u krvi imaju bolju plućnu funkciju u poređenju s onima kod kojih je niži nivo ovih hranjivih sastojaka.

13. Jogurt

 

Jogurt je bogat kalcijumom, kalijumom, fosforom i selenom, hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije.

 

14. Brazilski orah

 

Brazilski orasi su među najbogatijim izvorima selena koje možete jesti. Jedan brazilski orah može sadržavati više od 150 preporučenog dnevnog unosa ove važne hranjive materije.

 

Istraživanja pokazuju da visok unos selena može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća, poboljšati respiratorne funkcije kod osoba s astmom, ali i unaprediti imunološku funkciju organizma.

 

15. Kafa

 

Pored toga što pruža energiju, jutarnja šoljica kafe može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno.

 

16. Blitva

 

Blitva je veliki izbor magnezijuma koji pomaže u zaštiti od upalnih procesa, ali i boljoj funkciji i opuštenosti bronhija, sićušnih disajnih puteva u plućima.

 

17. Ječam

 

Ječam je hranjivo zrno koje sadrži puno vlakana. Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima i žitaricama od celog zrna može smanjiti rizik od smrtnosti od bolesti povezanih s plućima.

 

18. Inćuni

 

Inćuni su malene ribe prepune omega-3 masti, kao i drugih hranjivih sastojaka koji pomažu održavanju zdravih pluća.

 

19. Sočivo

 

Sočivo je bogato mnogim hranjivim sastojcima koji pomažu u poboljšanju funkcije pluća, uključujući magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum.

Mediteranska ishrana koja je povezana s poboljšanjem zdravlja pluća, izuzetno je bogata mahunarkama poput sočiva.

 

20. Kakao

 

Proizvodi od kakaa i tamne čokolade sadrže puno flavonoidnih antioksidanasa, ali i materiju nazvanu teobromin, koji pomažu u opuštanju disajnih puteva. Unos kakaa povezan je s manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma i može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...