VREDI PROBATI

10 moćnih prirodnih lekova za želudačne tegobe: Dokazano uklanjaju bolove, grčeve i nadimanje preko noći!

Narodna medicina ima rešenje i za ovaj problem koji muči sve više ljudi

Fitnes & Nutricija
15:10h Autor:
10 moćnih prirodnih lekova za želudačne tegobe: Dokazano uklanjaju bolove, grčeve i nadimanje preko noći!
Foto: Shutterstock

Ako imate osetljiv želudac, moguće je da imate previše želudačne kiseline ili vam nedostaju enzimi koji regulišu varenje.

Jak bol u želucu koja se širi u kroz stomak uz nadutost, povraćanje ili mučninu, neredovna stolica ili pojava krvi su stanja koja zahtevaju odlazak kod lekara. U svim ostalim slučajevima, rešenje je moguće naći u tradicionalnoj medicini.

Ovo je 1o najboljih lekova za želudačne tegobe:

LEK PROTIV KISELINE

Napadai kiseline mogu se pojaviti nakon konzumiranja jake, začinjene hrane. U ovom slučaju će pomoći čaj od nadzemnog dela suručice i soda bikabona.

1. Tinktura od suručice

Sastojci: 115 g osušenih cvetova suručice, 250 ml vode Priprema: Cvetove prelijte vodo, dobro zatvorite i ostavite desetak dana, po mogućnosti na suncu. Povremeno protresite. Procedite i prelijte tinkturu u tamnu teglu.

Uzimajte po 5 ml tri puta na dan, razređeno sa malo vode.

2. Soda bikarbona i pomešana sa malo vode je tardicionalan lek koji su još naše bake koristile. Ona će pomoći da se eliminišu gasovi i uravnoteži pH želuca. Ali, budite oprezni sa sodom bikarbonom. Ne sme se koristiti duže od deset dana niti u velikim količinama jer može biti toksična.

3. Čaj protiv dijareje

Sastojci: 25 g listova borovnice, 25 g suvih plodova borovnice, 25 g semenki dunje, 25 g metvice, ½ litre vode

Priprema: Sve sastojke dobro promešati, tri kašike mešavine preliti sa pola litre kipuće vode, poklopiti i procediti za dva sata. Piti tokom dana u malim gutljajima.

LEK ZA GASTRITIS, BOLOVE, GRČEVE I NADRAŽENU SLUZNICU

4. Šargarepa

U lečenju gastritisa može pomoći sveže isceđen sok od šargarepe. Pije se obavezno na prazan želudac, svako jutro.

5. Ječam

Protiv gastritisa odlično se pokazala i ječmena voda. U čašu vode dodati kašiku ječma u zrnu i ostaviti 12 sati, procedite i popije.

6. Sok od svežeg kupusa

Tegobe izazvane gastritisom vrlo brzo može ukloniti jedan decilitar soka od svežeg kupusa. To je tradicionalni lek koji preporučuju čak i mnogi lekari. Kupus je bogat izvor glutamina, koji pomaže u zaceljivanju sluznice i smanjivanju nadraženosti želuca.

7. Kim

Semenke kima prepune su vitamina i minerala koji sprečavaju razmnožavanje loših bakterija koje uzrokuju tegobe u želucu. Kim sadrži bakar, cink, kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, selen, gvožđe i vitamine A, C, E, kao i vitamine B-kompleksa.

8. Komorač

Komorač se često nalazi u čajevima za probavne smetnje, jer sadrži eterična ulja kao što su fenilpropanoid, anetol, feninkon, limonen i pinen, koja su posebno dobra za želudac i creva. Čaj od komorača, odnosno njegovih semenki, podstiče probavu, smanjuje nadutost, pomaže kod grčeva i smanjuje mučninu kod želučane nervoze.

9. Kamilica

Čaj od kamilice još je jedan tradicionalni lek kod upale sluznice i želuca. Olakšava i ublažava akutne želučane tegobe jer vrlo brzo smanjuje bolove i umiruje želudac, a pozitivno deluje i na ravnotežu crevnih bakterija pa smiruje mučninu i povraćanje.

LEK ZA USPOREN METABOLIZAM

10. Đumbir

Čaj od đumbira stari je lek za probavu. Gingerol i šogaol zaslužna su za pozitivan uticaj đumbira na probavni sistem. Čaj od đumbira sprečava nadutost, ublažava mučninu, ubrzava rad digestivnog sistema i reguliše apetit.

Kod grčeva u želucu dobro je staviti oblog od tople vode i izrendanog đumbira na želudac.

Čaj od đumbira priprema: u 1L ključale vode ubaciti sveže naseckan đumbir. Ostaviti oko 15 minuta, pa procedite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs