MOĆAN ČUVAR ZDRAVLJA

Najstariji i najmoćniji narodni lek: Podiže imunitet, reguliše nivo šećer, čuva zdravlje jetre!

U narodnoj medicini, pivski kvasac poznat je kao lek za mnoge bolesti, a mesto je našao i u zvaničnoj medicini. Najbolji je suvi, jer ga na taj način organizam iskorisi na najbolji mogući način

Fitnes & Nutricija
Autor:
Najstariji i najmoćniji narodni lek: Podiže imunitet, reguliše nivo šećer, čuva zdravlje jetre!
Foto: Profimedia

Najmoćnija namirnica koja pomaže u očuvanju zdravlja i dugog životnog veka je svakako pivski kvasac.

Bogat je izvor hroma i pomaže telu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Takođe je izvor vitamina B, zbog čega povoljno deluje na nervni sistem i osnažuje imunitet.

Pivski kvasac se koristi u proizvodnji piva, vina i hleba i gorkog je ukusa. Smatra se moćnim probiotikom i koristi se kao pomoć kod lenjih creva i lošeg rada probave. Koristi se za lečenje i drugih poremećaja probavnog trakta, uključujući dijareju, sindrom iritabilnog crijeva, kolitis, kao i intoleranciju na laktozu.

Kao dodatak ishrani povećava nivo energije i jača imunitet. Pivski kvasac može pružiti energiju i pomoći u održavanju zdrave kože, kose i očiju.

Kvasac štiti jetru, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, pomaže u suzbijanju akni, sprečava mučninu i ublažava probavne tegobe.

Supa koja kompletno čisti jetru i digestivni sistem: Izbacuje toksine, jača organizam! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje, jer podstiče gubitak kilograma. Pored hranljive, kvasac ima i veliku dijetetsku vrednost, pa se koristi u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Ublažava predmenstrualne i tegobe koje se javljaju u toku klimaksa. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika).

Hrom u pivskom kvascu može pomoći u održavanju povoljnog nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 poboljšavajući toleranciju na glukozu.

Napomena: Poznato je da pivski kvasac uopšteno snižava nivo šećera u krvi, ali ako se uzima u kombinaciji sa lekovima protiv dijabetesa ili insulinom, može dovesti do velikog pada šećera u krvi - hipoglikemije. Pre upotrebe se posavetujet sa lekarom.

Prosečna preporučena doza za odrasle osobe je jedna do dve kašike dnevno. Može se dodati u hranu ili pomešati sa vodom, sokom ili omiljenim napitkom.

Recept za domaći kvasac od piva

Kašiku brašna i kašiku šećera pomešajte sa decilitrom piva. Lagano poklopite i ostavite preko noći. Iduće jutro kvasac je spreman za upotrebu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs