Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E. Zbog visokog udela antioksidanata i vitamina C i E, aronija deluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.
Pored navedenih vitamina, dragoceni sok od aronije u sebi sadži i minerale kao što su: kalcijum, kalijum, mangan, gvožđe, jod, fosfor i cink. Cink naročito povoljno utiče na jačanje imuniteta. Antocijan kojim obiluje, takođe, utiče na jačanje imunitet.
Najbolje bi bilo koristiti sok od aronije svako jutro, kako bi se imunitet osnažio. Ovaj sok možete kupiti uprodavnici, ali najbolje bi bilo da ga napravite sami.
Evo kako izgleda postupak:
Od sastojaka potrebno vam je: 2 kg bobica aronije, litar vode, 800g šećera, jedan sveže isceđen limun.
Priprema:
Sipajte šećer u vodu u jednu šepru i to stavite na ringlu dok ne provri uz postepeno mešanje. Kada voda provri u to dodajte 2 kg svežih bobica aronije.
Konstantno mešajte sve dok ne počne da vri. Dok mešate sirup, pritiskajte bobice da bi se iz njih oslobodilo što više soka. Kada dostigne tačku ključanja, potrebno je da držite još par minuta šerpu na ringli i nakon toga skinite je i ostavite da se ohladi.
Dobijen sadržaj procedite i vratite na šporet da još jednom prokuva. Nakon poslednjeg vrenja, skinite sa ringle i u sok od sibirske aronije dodajte jedan isceđen limun. Sve ovo dobro promešajte i dobijeni sok sipajte u staklene flaše koje ste pre toga sterilizovali.
Flaše dobro zatvorite. Napitak čuvajte na tamnom i hladnom mestu i konzumirajte po potrebi. Ako baš želite, sirup možete i da razblažite sa malo vode.