sAMO PRIRODNO

Domaći sok koji čisti krv, leči anemiju i bolesti bubrega: Ništa zdravije i ukusnije od ovog napitka! (RECEPT)

Ovaj sok možete mirne duše da dajete deci

Fitnes & Nutricija
Autor:
Domaći sok koji čisti krv, leči anemiju i bolesti bubrega: Ništa zdravije i ukusnije od ovog napitka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Smatraju ga univerzalnim eliksirom za čišćenje i jačanje krvi, prirodnim sredstvom koje leči anemiju, probleme s bubrezima, astmu i gubitak kose.

Reč je o domaćem soku od koprive, u kojem jednako uživaju i oni koji imaju zdravstvenih problema kao i oni koji jednostavno vole prirodno, ukusno i zdravo piće u svako doba dana.

Mart, odnosno početak proleća idealno je vreme za branje mladih listova koprive od kojih se pravi ovaj prirodni eliksir.

Napravite ga sami - donosimo vam narodni recept u kombinaciji s medom i limunom, nepogrešivu kombinaciju prirodnih sastojaka u kojoj generacije uživaju već decenijama.

Važno je napomenuti da je nužno brati isključivo mlade listove koprive (vrh i 3-4 lista ispod vrha) na području koje nije zagađeno saobraćajem ili industrijskom proizvodnjom.

Šećer možete zameniti medom ili stevijom.

Sastojci (osnovni recept):

  • 1 litra pročišćene (filtrirane) vode
  • 400 gr svežih, mladih listova koprive
  • 7 limuna
  • 800 gr smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji)
  • 5 supenih kašika livadskog meda

Priprema:

Listove koprive dobro operite. U posudu sipajte pročišćenu vodu i 5 limuna koje ste prethodno isekli. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Sledeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i sveže iscijeđeni sok od preostala 2 limuna. Stavite sve na ringu pa ostavite da vri oko 5 minuta, uz neprestano mešanje.

Ako primetite penu, uklonite je s površine. Ako koristite med, njega ne stavljate tokom kuvanja, nego kad se smesa već gotovo ohladila, neposredno pre sipanja u flaše.

Flaše sterilišite, pa nakon sipanja soka dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuvanja.

Posudu s koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smesu procedite (zgnječite limun i koprivu) i dodajte joj zaslađivače.

Sve dobro promešajte i ostavite još 3-4 sata da se šećer otopi, uz mešanje, a sirup zatim sipajte u flaše. Domaći sirup ima rok trajanja od 6 meseci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs