Nega kože

Ako imate ove navike, upropastićete lice!

Ukoliko ste skloni ceđenju bubuljica, preteranom sunčanju u solarijumu, nedovoljno spavate i nezdravo se hranite, sve će vam se to odraziti na zdravlje kože lica
Nega
22:32h Autor:
Ako imate ove navike, upropastićete lice!
Foto: Thinkstock

Ako muku mučite sa problematičnom kožom, možda vam problem produbljuju neke od ovih kobnih navika za zdravlje kože lica, kojih bi trebalo da se odreknete što pre.

1. Pušenje

Sve već znate, ali stalno odlažete da prestanete sa pušenjem? Ovo će vam možda pomoći da konačno donesete tu odluku: ne samo da uništavate zdravlje, već vam se lice brže bora, a tonus lica opada. Svaka decenija pušenja dodaje vam još 2,5 godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u listu Plastic and Reconstructive Surgery.

2. Alkohol

Naravno, ponekad volite da se zabavite uz koju čašicu i da uživate u životu. Ali više od jednog alkoholnog pića dnevno, učiniće da vaša koža pati. Alkohol povećava nivo upalnih agenasa u krvi, što može ubrzati boranje kože.

3. Premalo sna

Manjak sna izaziva stres, što može da pogorša sva stanja kože, uključujući akne, ekceme i psorijazu. Za vreme sna, telo popravlja štetu od posledica dnevne izloženosti hladnoći, suvom vazduhu u prostorijama, smogu, pa ako ne spavate dovoljno, otežavate obnovu ćelija.

4. Preskakanje čišćenja lica uveče

Ukoliko nemate naviku da čistite kožu pre spavanja, koža prekrivena mejkapom začepiće vam pore, a ako ste skloni aknama, pogoršaćete stanje. Budući da nam se telesna temperatura malo povisi dok spavamo, to pojačava apsorpciju svega što se nalazi na površini kože.

5. Ceđenje bubuljica

Bubuljice su veliko iskušenje, ali ne smete da ih cedite, jer ćete tako samo da otvorite put bakterijama, što lako uzrokuje infekciju. Nanošenje jakih hemikalija na bubljice takođe neće pomoći, samo ćete da oštetite okolnu kožu. Koristite nešto neagresivno na bazi retinoida.

6. Brza hrana

Jako je bitno šta unosite u svoj organizam. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su imali problematičnu kožu sklonu aknama popravili stanje kože lica u roku od šest nedelja nakon što su prestali da jedu brzu, masnu i slatku hranu. Umesto toga, zdravija varijanta su grickalice kao što su puter od kikirikija, orašasti plodovi i avokado – to su zdrave masti koje pružaju hranjive materijekosi, koži, noktima i dobre su za metabolizam.

7. Preterano sunčanje

Svaka promena pigmenta, koju uzrokuju UVA i UVB zraci, može da uzrokuje prerano starenje i povećava mogućnost dobijanja raka kože. Solarijum može da bude još gore rešenje, jer emituje koncentrisanu UVA svetlost koja prodire dublje od kombinacije sunčevih UVA i UVB zrakova.

8. Ignorisanje vrata i dekoltea

Nega kože ne zaustavlja se na vilici. Vrat i dekolte takođe su gotovo uvek izloženi štetnim uticajima, a ipak im retko pružamo isti nivo hidratacije i zaštite od sunca kao što pružamo licu. A ti delovi kože su osetljivi i jednako ranjivi kao i lice. Zato, sledeći put kada nanosite serum, kremu za lice, kremu za sunčanje ili piling, nanesite sve to i na vrat i dekolte.

9. Ne obraćate pažnju na mladeže

Mladeže bi trebalo da proverite kod dermatologa jednom godišnje, a sami kod kuće bi to trebalo da radite i mnogo češće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs