Zaboravite na antibiotike

Biljnim lekovima protiv upale sinusa

Upala sinusa po pravilu se leči antibioticima, ali oni mogu i štetno da deluju na zdravlje ako se previše često unose u telo
Nega
08:58h
Biljnim lekovima protiv upale sinusa
Foto: Thinkstock

Mnogo ljudi ima problema sa sinusima, naročito u zimskom periodu. Za nastanak sinusitisa uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice, alergije ili neke autoimune bolesti. Upala može da zahvati bilo koji od nazalnih sinusa, a svi oni koje ova boljka muči znaju koliko je ona neprijatna i bolna.

Srećom, u prirodi postoje biljke koje mogu pomoći u ublažavanju upale i koje istovremeno smanjuju i rizik od ponovnog javljanja ove bolesti.PomorandžaOvo voće predstavljaju odličan izvor vitamina C, koji ublažava začepljenost nosa i pomaže u čišćenju sinusa. Udisanje mirisa narandže, takođe, pomaže u čišćenju sinusa. Istraživanja su pokazala da se svakodnevnom konzumacijom pomorandži može znatno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa, što je pravi izazov za osobe koje su najmanje jednom patile od ove upale.

Beli lukOn ima odlična antibakterijska svojstva, zbog čega poprilično ublažava upalu sinusa uzrokovanu bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Alicin, sastojak koji belom luku daje prepoznatljiv miris, ima antibiotski učinak, zbog čega je vrlo delotvoran u lečenju ove neprijatne bolesti.KoprivaKopriva takođe ublažava simptome upale sinusa, uključujući nadraženost očiju i svrab nosa. Ova biljka, ako se uzima u obliku čaja ili kapi, podstiče rad imunog sistema, koji će se mnogo bolje boriti protiv ove infekcije. Osim toga, ona podstiče i oslobađanje sluzi iz sinusa, koja je glavni uzrok nepodnošljivog bola.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs