Ukusnim zalogajima spasite zdravlje

Puter od kikirikija smanjuje rizik od raka dojke

Dve porcije putera od kikirikija nedeljno umanjuju šansu da dobijete rak dojke za čak 39 odsto, a ukoliko ste alergični na ovo koštunjavo voće, odlična zamena je lešnik
Nega
19:42h Autor:
Puter od kikirikija smanjuje rizik od raka dojke
Foto: Shutterstock

Ako redovno jedete puter od kikirikija ili lešnika može spasiti svoje zdravlje i umanjiti šanse za dobijanje raka dojke za 39 odsto. Ovo su rezultati zasnovani na analizama ishrane više od 9.000 devojaka i mladih žena u sklopu istraživanja koje je provela Medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham.

Istraživanje je prikazalo prehrambene navike devojaka od 9 do 15 godina u periodu od 1996. do 2001. godine. Kasnije, od 2005. do 2010. godine iste su ispitanice odgovarale da li im je biopsijom dijagnostikovana benigna bolest dojki.

Naučnici su došli do zaključka da su devojke, koje su jele dve porcije putera od kikirikija nedeljno imale čak 39 posto manju verovatnoću da će do 30. godine razviti neki oblik dobroćudne bolesti dojke, poput cista.

“Ovo istraživanje dokazuje da puter od kikirikija može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja raka dojke kod žena”, rekao je Grejem Koldic, sa Medicinskog univerziteta u Vašingtonu.

Za maksimalnu zaštitu, on preporučuje da devojke dva puta nedeljno konzumiraju po 30 grama putera od kikirikija uz uobičajenu ishranu.

“U slučaju da su alergične na kikiriki, mogu jesti i puter od lešnjaka. Istraživali smo i uticaje pasulja i soje – ostalih izvora biljnih belančevina i masti – pa smo, takođe, primetili povoljan učinak. Za one koji su alergični na orašaste plodove postoje mnoge alternative”, objašnjava Koldic.

Prethodno istraživanje, pokazalo je da ispijanje alkohola tokom adolescencije može povećati rizik od dobijanja raka dojke za čak 11 odsto.

Ovo su, takođe, rezultati nekih drugih istraživanja koji mogu smanjiti rizik od dobijanja raka dojke:

- Redovno vežbanje

- Izbegavanje zasićenih masnoća

- Izbegavanje pušenja, pogotovo za žene u premenopauzi

- Biljna ishrana bogata integralnim žitaricama, biljnim proteinima, kao voćem i povrćem

- Dojenje

- Izbegavanje rafiniranog šećera može spriječiti metastaziranje u ranoj fazi

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs