Ne izbeljujte zube

Šta sve uništava vaše zube: Od tableta protiv bolova do voćnih čajeva

Kapi za oči i plivanje u bazenu samo su neke od stvari koje predstavljaju opasnost po vaše zube, ma koliko ih vi redovno prali
Nega
11:22h Autor:
Šta sve uništava vaše zube: Od tableta protiv bolova do voćnih čajeva
Foto: Thinkstock

Iako ih redovno održavate čistim besprekornom higijenom, ovo su stvari koje mogu uništiti vaše zube, a da toga niste ni svesni.

Voćni čaj

Ukoliko ste omiljeni napitak kafu zamenili voćnim čajem kako bi sprečili pojavu tamnih mrlja na belim zubima, slijedi razočaranje. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Bristolu pokazalo je kako je večina voćnih čajeva može izazvati mrlje na zubima, a najviše čajevi koji sadrže limun i ribizlu.Najbolji izbor su crni i zeleni čaj, jer njihovi sastojci napadaju bakterije koji štite zubnu gleđ.

Kapi za oči

Često korišćenje kapi za oči koje deluju protivupalno može kao nuspojavu imati sušenje ustiju, što znači da organizam proizvodi manje sline. Slina deluje kao barijera koja štiti zube od bakterija, a u ovom slučaju zubi su u opasnosti.

Tablete protiv bolova

Isto se događa i ukoliko često uzimate tablete protiv bolova, a to je moguće sprečiti uz pomoć posebnih gelova i žvakaćih guma, koje se mogu nabaviti u apotekama.

Trudnoća

Svaka druga trudnica ima problema sa gingivitisom tj. upaljenim zubnim mesom, koje krvari prilikom četkanja.

Povišen nivo estrogena i progesterona, koji cirkuliše telom pojačava protok krvi u svim delovima organizma, pa i u desnima koje natiču i krvare prilikom pranja četkicom.

Tokom trudnoće perite zube najmanje dva puta dnevno i ne četkajte ih duže od dva minuta.

Plivanje u bazenu

Voda bogata hlorom uništava zubnu gleđ. Dok ste u bazenu ili plivate vi svakako uzimate vodu u usta, a rezultat toga su zubi koji gube snežno belu boju.

Ukoliko odlazite na bazen povremeno, to vas ne treba zabrinjavati, ali stalni plivači, posebno oni koji vole da rone, trebalo bi da pripaze.

Izbjeljivanje

Sredstva za izbeljivanje zuba, koja se mogu koristiti kod kuće, štetna su za desni. Sadrže hidrogen, koji prilikom nestručnog rukovanja može doći u kontakt sa desnima i oštetiti ih.

Neka od sredstava koja su dostupna u apotekama imaju previsoki sadržaj hidrogena i drugih kiselina, pa je ukoliko želite izbeliti zube to najbolje učiniti kod zubara.

Zubi kao otvarač

Otvaranje paketića grickalica ili boca od raznih pića je mnogima uobičajeno, međutim isto tako i jako štetno. Vrhovi zuba su najtanji i najosjetljiviji, pa se vrlo lako može dogoditi da puknu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs