Mitovi

6 najčešćih zabluda o strijama

Svako ko je za kratko vreme naglo smršao ili se ugojio suočio se sa ovim čestim problemom koji muči sve žene
Nega
21:14h Autor:
6 najčešćih zabluda o strijama
Foto: Shutterstock

Na pojavu strija, koje su zapravo oštećenje vezivnog tkiva, utiču geni, zatim koliko je koža rastegljiva, kao i koliko je snabdevena kolagenom i vitaminom E. Ovo su najčešći mitovi u vezi sa ovom neželjenom pojavom, kojih se treba što pre otarasiti.

1. Samo trudnice mogu da imaju strijeKod trudnica se u manjoj ili većoj meri pojavljuju strije, ali one se javljaju i kod drugih ljudi ako se naglo ugoje ili smršaju.

2. Strije mogu da se sprečeRizik nastanka strija smanjićete jedino ako pazite na svoju ishranu i držite svoje kilograme pod kontrolom. Radikalne promene na težini svakako će dovesti do nastanka strija.

3. Tokom trudnoće strije se pojavljuju samo na trbuhuStrije se u trudnoći najčešće pojavljuju na području trbuha jer se tamo koža najviše rasteže, ali one se pojavljuju i na grudima, stražnjici, bedrima, ali i nadlakticama.

4. Kad smršate strije nestanuU nekim slučajevima je to tačno, ali kada strije jednom nastanu, velike su šanse za njihovu ponovnu pojavu, jer se rastegnuta koža teško varaća u prvobitno stanje.

5. Strije mogu da nestanu i uz povremenu upotrebu kremaDa biste se rešili strija, morate da budete izuzetno uporni i disciplinovani, naročito ako koristite samo kućne tretmane kremama. Važno je da kreme nanosite dva puta dnevno na zahvaćena mesta. One neće toliko delovati na već postojeće strije, koliko preventivno na njihov nastanak.

6. Mala deca i tinejdžeri ne mogu da dobiju strijeUpravo je u tim starosnim dobima učestala pojava strija, a najčešće je uzrokovana naglim rastom. Međutim, oni su još u razvoju, pa njihove strije izblede brže nego kod odraslih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs