TAJNE NEGE I ODRŽAVANJA

Saveti za savršene nokte

Sređeni i negovani nokti, poput čiste i uredne kose, su jedan od najboljih znakova koliko žena drži sebe i vodi računa o svom izgledu
Nega
12:12h Autor:
Saveti za savršene nokte
Foto: Shutterstcok

Negovana žena koja drži do sebe uvek mora da ima lepe i sređene nokte. Kako biste to postigli, potrebno je da znate nekoliko malih trikova.

Problemi poput pucanja, listanja, zanoktica nisu retki, ali postoje trikovi koji pomažu da ih se za vrlo kratko vreme uspešno rešite. Sve što treba je da pratite sledeće savete koji će pomoći noktima da uvek budu lepi, zdravi i jaki. Ne secite kožicu oko noktaSigurnije je i zdravije ako kožicu oko nokta samo potisnete štapićem. Ukoliko imate zanokticu, pažljivo je isecite. Prvo čistom i vlažnom vatom pređite preko nokta i kožice. Komadić uzdignute kožice koji ostane je mrtav deo kože i samo njega pažljivo odsecite. Ni slučajno ne secite i kožicu okolo jer će izgledati neuredno, a može doći i do pojave rana.

Ne menjajte oblik

Trendovi u oblikovanju noktiju se neprestano menjaju od ovalnih ili ravnih do špicastih. Međutim, najbolji oblik je onaj koji pristaje vašim rukama. Ne menjajte oblik noktiju, jer ćete ih tako oslabiti. Ne koristite nokte kao alatKada makaze nisu u blizini, žene nokte često koristite za otvaranje pisama ili nekih drugih stvari. Tako rizikujete da se nokat izokrene ali i dese neke druge nezgode. Nokti na taj način vremenom slabe i pucaju. Zato treba voditi računa o tome za šta se koriste. Uravnotežena ishranaKod noktiju, ishrana ima važnu ulogu. Nokti se sastoje od proteina, tako da prva stvar koju možete da učinite za svoje nokte je da dodate više proteina u svoju ishranu. Jedite piletinu, ribu, govedinu, nemasnu svinjetinu, spanać i drugo povrće koje sadrži proteine. Određeni lakovi sadrže biotin, koji podstiče bolji kvalitet nokta. Važno je i da se pije puno vode, jer to doprinosi povećanju vlažnosti kože, pa se na taj način izbegava stvaranje zanoktica. Ne ljuštite lakUkoliko vam se lak na noktu oštetio, nemojte da gulite ostatak jer ćete tako oštetiti i nokat. Guljenje laka se događa kada ga nanesete previše. Nanosite tanke slojeve i sačekajte da se prvi sloj osuši pre nego što nanesete drugi. Tako će vaš lak trajati duže i izgledati bolje. Nemojte da preskačete nanošenje podloge na nokat pre lakiranja, kao ni nošenje rukavica tokom čišćenja ili pranja sudova.

Redovan manikir

Čak i za kratke nokte manikir se preporučuje na nedeljnom nivou. Nebitno je da li idete u salon ili ćete to da uraditi sami, važno je da bude urađen pravilno. Dakle, svi nokti moraju da budu iste dužine i oblika, a kožica treba da bude potisnuta. Nokti i ruke zahtevaju hidratacijuUkoliko imate ozbiljan problem sa suvom kožom teško ćete nokte moći da hidrirate onoliko koliko je to njima zaista potrebno. Ali, svakako će izgledati mnogo bolje, ukoliko budete redovno nanosili hidratantnu kremu ili ulje na kožu oko nokta. Uradite to svaki put nakon što operete ruke. Ne preterujte sa antibakterijskim sredstvimaUz sve bakterije sa kojima se suočavamo svakodnevno, druga strana problema postala je preterana upotreba sredstava za dezinfikovanje ruku. Sredstvo za borbu protiv bakterija može da učini više štete nego koristi. Preterano trljanje sapunom isušuje kožu i nokte. Pripazite da vam ne ostane na noktima kako biste izbegli stvaranje zanoktica. Budite oprezni sa hemikalijama u proizvodima za nokteTa predivna nijansa ružičaste koju gledate na polici možda je prepuna štetnih materija i hemikalija. Postoji mnogo vrsta lakova za nokte koji su prirodni i bez hemikalija. Potrebno je da dobro proučite etiketu i stvarno se uverite da la ne sadrži loše sastojke koji mogu da unište vaše nokte.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs