Probajte i vi

Otkrivena tajna Kleopatrine lepote: Recept za savršeni izgled!

Legendarna kraljica i velika zavodnica svog vremena znala je kako da neguje lice i telo
Nega
15:38h Autor:
Otkrivena tajna Kleopatrine lepote: Recept za savršeni izgled!
Foto: Profimedia

Žene su se Kleopatri stolećima divile jer je uspevala da osvoji srca “nedostupnih” muškaraca. Posle više od dve hiljade godina, njeni recepti nadmašuju mnoge kozmetičke proizvode, i u kvalitetu i u efikasnosti.

U Kleopatrino doba, ljudi su koristili čak 21 aromatično ulje da bi zaštitili kožu od sunca, lečili strije, bore i celulit. Tretman po kome je i dan danas poznata je Kleopatrina kupka od mleka. Zapravo, mleko je samo jedan od sastojaka ove bogate kupke. Čitavi bazeni ili kade, bili bi napunjeni toplom vodom i mlekom.

Najmoćnija biljka Indije: Nabavite bosiljak što pre!

Kleopatra je volela aromatično cveće i eterična ulja, pa su oni često bili sastojaci njenih kupki. Originalan recept je izgubljen, ali se zna da je korišteno mleko magarca, koje je najviše volela, ali i obično mleko može poslužiti.

Najbolje je mleko koje sadrži veliki procenat masnoće, jer pomaže suvoj i dehidriranoj koži. Kiseline u mleku, posebno mlečne, uništavaju mrtve ćelije kože, a vitamin A i E daju odmoran izgled licu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nekada su se mlevene rude mešale sa pečenim bademom da bi se dobila smeđa boja senke za oči. Ruda zelenog bakra (malahit) se usitnjavala i prosijavala kako bi se dobila zelena nijansa. Mirisni začin šafran, davao je žutu boju. Kleopatrine senke su se nanosile na ceo kapak. Današnji tuš za oči (prah od antimona) tada se nanosio zagrejanim štapićima.

Egipćanke su njime uokviravale celo oko. Osim što je davalo lep izgled očima, ujedno je i štitio od prejakog sunca i suve klime. Egipćani su verovali da su nenašminkane oči izložene zlu i zbog toga su se šminkali podjednako muškarci, žene i deca.

Obavezna u svakoj kući: Čuvarkuća pomaže kod raka materice, zubobolje i kožnih bolesti

Kleopatra je koristila podlogu za šminku na bazi voska. Ova masa je pravljena od životinjske masti i belog olova. Podlogu je nanosila na lice i vrat, što joj je davalo izgled veličanstvene statue. Obraze je senčila prahom od crvene gline, a usne je bojila mešavinom crvene gline, lepljivog taloga crvenog vina i kupina.

Nezaobilazni sastojak Kleopatrinih kupki, tretmana za kosu i lice, bio je med. Med hidrira kožu i zato je prirodna osnova za raznovrsne hidratantne proizvode uključujući i losione za čišćenje, kreme, šampone i balzame.

Za rituale lepote Kleopatra je obilno upotrebljavala zlato sa latinskim imenom Aurum te je spavala sa zlatnom maskom na licu kako bi zagarantovala večnu mladost.

Kraljevski užitak, raskošna lepota i vrhunska nega: Napravite sami Kleopatrinu kupku!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs