Zaštite oči tokom vrelih, letnjih dana

Znate li u koje doba dana sunce najviše šteti očima?

Leto je tu, a sa njim i povećana izloženost delovanju sunčevih zraka i ultraljubičastog zračenja. UV zračenje se deli na 3 kategorije: UVA, UVB i UVC. Svaka od ove tri kategorije ultraljubičastog zračenja ima različito delovanje na oko
Nega
00:12h Autor:
Znate li u koje doba dana sunce najviše šteti očima?

UVB zračenje izuzetno loše deluje na očno sočivo, dok UVA zračenje dodatno oštećuje i očnu pozadninu. Degeneracija žute pege takođe je jedan od vodećih uzroka gubitka vida čiji napredak može biti ubrzan prekomernim izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

Ozonski atmosferski sloj upija sve posebno opasne UVC zrake, a ostale samo delom. Što je tanji ozonski sloj postoji ozonska rupa, to veća količina UV zračenja dopire do površine zemlje. Uz to, poznato je da količina UV svetla raste sa nadmorskom visinom, kao i u visokorefleksivnoj okolini.

Izuzetno je jaka refleksija UV zraka od površine mora te je izloženost očiju sunčevom uticaju najveća u jutarnjim i kasnim popodnevnim časovima (obrve štite oči dok je sunce visoko na nebu, a to ne mogu činiti ako sunce sija iz nižeg ugla).

Kako zaštititi oči?

Osnova zaštite su kvalitetne naočare za sunce. Izrazito je važno da sunčane naočare imaju filter za ultraljubičaste zrake. Ne preporučuje se kupovina jeftinih naočara neproverenog kvaliteta. Tamne naočare koje ne zadržavaju UVA i UVB-zrake mogu samo povećati opasnost zato što se iza njih zenice šire da bi se prilagodile smanjenoj količini svetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV zračenja. Osim osnovne UV zaštite, često imaju slabiju optičku čistoću sočiva, što dovodi do naprezanja očiju i zamora.

Izbor sunčanih naočara je zaista veliki, ali osim na dizajn, treba paziti i na kvalitet

Preporučuju se modeli sa većim staklima, ili poluzaobljene, koje i sa strane štite od reflektovanih zraka. Obavezno potražite na naočarima i sertifikat, oznaku koja govori o procentu štetnog zračenja koje naočare blokiraju i vrsti UV-zračenja od kojega štite oči, npr. blokira 99% ultraljubičastih zraka ili blokira 95% UVB i 60% UVA.

Za ljude koji nose naočare tokom cele godine preporučujemo dioptrijske sunčane naočare koje će im uveliko smanjiti mogućnost oštećenja oka štetnim UV zračenjima.

Zbog svoje praktičnosti sočiva su danas vrlo čest oblik korekcije očnih grešaka, a sve više se koriste tzv. meka sočiva koja pružaju i izuzetnu udobnost. Ali, meka sočiva sadrže određenu količinu vode pa se u letnjim mesecima kod visokih temperatura lako isušuju i počinju da budu neudobna.

Onima koje nose kontaktna sočiva tokom godine preporučujemo jednodnevna kontaktna sočiva, kao i sočiva sa UV filterom. Dnevna sočiva su praktična, imaju UV filter te su manje podložna isušivanju, a nakon celodnevnog nošenja se bacaju u smeće. Iako su dobra zaštita za rožnjače i dublje delove oka, ne pružaju dovoljnu zaštitu sluznice, kao ni zaštitu od zablješćivanja. Tako se uz nošenje bilo koje vrste kontaktnih sočiva preporučuje i nošenje naočara za sunce.

Kapi za oči (veštačke suze)

Visoke temperature i jaka sunčeva svetlost pospešuju isparavanje zaštitnoga suznog filma, pa tako dolazi do isušivanja površine oka. Tokom boravka na moru ili brodu zbog vetra se isušivanje dodatno povećava. To se manifestuje osećajem peckanja, grebanja, pa sve do osećaja stranog tela u oku.

Nedovoljno suva površina oka može dovesti do infekcije i ozbiljnijih problema. Zato je preporučljiva upotreba kapi za oči koje stabilizuju suzni film i ovlažuju površinu oka.

Nošenje kape ili šešira sa širokim obodom dodatno štiti područje oko očiju.

Zaštitite dečije oči

Često se u šetnji možete videti roditelja sa sunčanim naočarima, a dete bez njih. Zaboravlja se da i decu treba zaštititi od štetnog delovanja sunčevih zraka. Danas na tržištu postoje kvalitetne dečije sunčane naočare prihvatljivih cena, pa se ne preporučuje nošenje plastičnih, nekvalitetnih i jeftinih naočari. Deca koja imaju dioptrijske naočaren imaju mogućnost zaštite jednako kao i odrasli.

Deca imaju posebno osetljive oči te im je potrebna jednako kvalitetna zaštita kao i odraslima. Odmalena decu treba naviknuti da nose naočaee, ali nikako one neproverenog kvaliteta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs