Stvari koje treba znati pred godišnji odmor

5 mitova o letu kojih se ne treba pridržavati

Ako nikada ne plivate punog želuca i u slanoj vodi zaceljujete ranu, pročitajte ovaj tekst o najvećim letnjim zabludama
Nega
04:00h Autor:
5 mitova o letu kojih se ne treba pridržavati

1. Ispiranje rane u slanoj vodi ne utiče na njeno brže zarastanjePostoje rane koje nakon kontakta sa slanom vodom brže zaceljuju, ali to su rane koje inače sporije zarastaju, jer su duboke. Manje povrede, poput onih uzrokovanih recimo padom sa bicikla, posebno kod dece, nije dobro izlagati slanoj vodi, jer ona takvu ranu nagriza i otežava njeno zarastanje.

2. Krema sa većim zaštitinim faktorom ne štiti dvostruko više Iako može izgledati kao logičan zaključak da veće brojke imaju jače zaštitno dejstvo, to u ovom slučaju ipak ne pije vodu. Naime, oznake sa zaštitnim faktorom su zapravo merene u laboratorijskim uslovima. Krema 30 će, gledajući vremenski period njenog dejstva, svakako nešto duže štititi od faktora 15, a 50 duže od 30. Međutim, veći faktor neće štiti jače, već samo duže. Stručnjaci, takođe, upozoravaju da, čak i kada nanesemo kremu zaštitnog faktora 50, koža nije maksimalno zaštićena.

3. Bela majica ne može da zameni mleko za sunčanjeZa ovim načinom zaštite posežu ljudi izuzetno bele puti, ali ona nikako nije dovoljna u očuvanju kože od štetnih UV zraka. Zato je neophodno telo namazati kremom sa zaštitnim faktorom. Stručnjaci ističu ukoliko se, ipak, u vrijeme od 11 do 15 sati nađete na suncu obavezno obucite belu majicu, što se posebno odnosi na decu. Osim toga, činjenica da vam je koža već tamnija nije dovoljna zaštita.

4. Plivanje punog želuca nije štetnoSkočiti nakon jela u hladnu vodu dugo se smatralo opasnim, jer kao posledicu može imati bolove i grčeve u stomaku. Nauka je tu staru mudrost odbacila, budući da organizam nakon jela vari hranu, pa će ga to varenje samo malo usporiti, što opuštenom užitku u vodi ne stoji na putu.

5. Prošlogodišnja bočica kreme za sunčanje služi samo jednu sezonuUkoliko još čuvate bočicu zaštitnog sredstva ostalu od prošlog leta, bacite je. Rok trajanja većine sredstava za zaštitu od sunca iznosi godinu dana od otvaranja, pod uslovom da je čuvate na suvom i hladnom mestu. Čak i ako im je rok trajanja još uvek važeći, delotvornost nekih krema i losiona za sunčanje može biti umanjena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs