Zaštita i hidratacija

Leto je stiglo brže nego što smo planirali: Pripremite vašu kožu na pravi način!

Zdravlje i izgled vaše kože zavise od načina na koji je tretirate, a osim krema sa zaštitnim faktorom, bitna je i hidratacija celog organizma, kao i unos dosta povrća i voća
Nega
19:02h Autor:
Leto je stiglo brže nego što smo planirali: Pripremite vašu kožu na pravi način!
Foto: Shutterstok

Temperature su krenule da rastu, pa je vreme da kožu zaštitite od sunca, kako biste leto proveli sa što manje posledica po kožu.

Organizam zaštitite tako što ćete piti što više tečnosti i jesti dosta povrća i voća, kojih su pijace prepune. Hidratacija je broj jedan kada je zdravlje u pitanju. Što se tiče kože, osim lagane odeće, ni za šetnju gradom ne zaboravite kremu za lice sa zaštitnim faktorom jer sunčevi UV zraci ne sijaju samo na plaži. Ukoliko vam je koža osetljiva, preporučuje se da nekoliko puta dnevno vrat, dekolte i lice poprskate termalnom vodom koja osvežava.

Ako ste od onih koji jedva čekaju da pocrne, nikako se nemojte izlagati suncu bez zaštite, misleći da ćete tako pre dobiti preplanuo ten. Zdravlje i izgled kože zavise od načina na koji je tretirate. U nastavku slede saveti uz pomoć kojih možete da saznate koji je vaš tip kože i kako da je najbolje zaštitite.

OVDE pročitajte savete doktora Oza za problem strija.

Često se spominje svetli ili tamni tip kože, no mnogi nisu sigurni kojem tačno pripadaju. U zavisnosti od karakteristika vaše kože, vaše potrebe za zaštitom od sunca i negom biće drugačije.

Tip kože opisuje kako vaša koža reaguje na sunce već pri prvom izlaganju: javljaju li se opekotine ili koža tamni? Definiše se pomoću raznih karakteristika poput boje kose i tena. Uopšteno govoreći, koža se deli na četiri različita tipa:

Tip kože 1

:- svetla koža, često s pegicama- plava ili crvena kosa- plave ili zelene oči- koža izuzetno osetljiva na sunce, ne tamni, nego crveni- vreme samozaštite 3 do 10 minuta

Ako imate ovaj tip kože, neće vam poći za rukom da potamnite – samo sebi štetite! Koristite losion za samotamnjivanje ako želite preplanuli ten. Faktor zaštite ne bi smeo da bude manji od 30. Imajte na umu da vas potpuno neće zaštititi ni proizvodi s najvišim faktorom (50+). Oni vam neće omogućiti 50 puta duži boravak na suncu, nego snažniju zaštitu u kraćem vremenu. Vreme delovanja ne zavisi od visine faktora!

OVDE pročitajte šta je zaista celulit.

Tip kože 2

: - svetla koža, ali malo tamnija od tipa 1- plava do tamno plava kosa- plave oči- koža osetljiva na sunce, polako tamni i sklona je opekotinama- vreme samozaštite je 10 do 20 minuta

Preporučuje se korišćenje barem faktora 15.

Tip kože 3: - malo tamnija put- tamno plava do smeđa kosa- razne boje očiju- koža malo osetljiva na sunce, lako i brzo tamni, preplanulost traje dugo- vreme samozaštite 20 do 30 minuta

Ovom tipu kože pripada najveći deo stanovništva - čak 78 odsto populacije. Iako vreme samozaštite traje i do pola sata, to ne znači da ne možete da izgorite i pre. Obavezno nanesite zaštitni faktor.

OVDE pročitajte zbog koje tri navike imate deset godina stariju kožu.

Tip kože 4

: - pomalo smeđa koža- tamno smeđa ili crna kosa- tamne oči- jaka koža, brzo i dubinski tamni, preplanulost traje dugo- vreme samozaštite 40 minuta

Zbog jačeg pigmenta, osobe koje pripadaju ovom faktoru mogu da dobiju opekotine tek nakon 40-ak minuta izlaganja suncu. Njima se preporučuje faktor 6.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs