Rešenje postoji

Koža Vašeg deteta je crvena i svrbi? Proverite da li se radi o atopijskom dermatitisu

Svake godine javlja se sve više slučajeva

Nega
Autor:
Koža Vašeg deteta je crvena i svrbi? Proverite da li se radi o atopijskom dermatitisu
Foto: Promo

Atopijski dermatitis (ekcem) je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba od koje boluje oko 15-25% dece i 4-5% odraslih. Prevalencija atopijskog dermatitisa kod dece čiji jedan roditelj ima atopijski dermatitis je 60%, a ekcem se javlja kod gotovo 80% dece čija oba roditelja imaju problem sa atopijom.

Svake godine javlja se sve više slučajeva, a u odnosu na period pre 5 godina broj obolelih je u porastu za 2-3 puta. Obično se nasledjuje i češći je kod dece koja imaju roditelje koji imaju alergije, bronhijalnu astmu ili alergijski rhinitis. Značajan je i broj dece koja prva u svojoj porodici dobiju atopijski dermatitis.

Uzroci pojave atopijskog dermatitisa

Dete koje ima sklonost za alergijske bolesti ima atopijsku konstituciju, obično pored atopijskog dermatitisa ima i alergijski rinitis, astmu ili alergiju na hranu. Ekcem najčešće nastaje kod genetski predisponiranih osoba uz dejstvo spoljašnjih faktora. Alergeni iz spoljanje sredine izazivaju pogoršanje atopijskog dermatitisa kod genetski predisponiranih osoba, kontaktni iritansi (najčešće neadekvatni sapuni, odeća od sintetičkih materijala,..), alergeni iz vazduha (grinje, prašina,..)

Atopijski dermatitis se javlja kod osoba svih uzrasta, ali najčešće započinje u periodu odojčeta od drugog do šestog meseca, kod 90% dece prve promene se javljaju do pete godine, a kod preko 60% dece promene prolaze do 14 godine.

Obično se prve promene primete u prvoj godini života, oko drugog meseca kada dete ima predele na koži koji su suvi i hrapavi a potom i crveni, a ako se dete češe mogu se videti i znaci infekcije, ogrebotine, ljuspice i ranice. Može se javiti bilo gde, ali se najčešće javlja na obrazima i pregibima (laktovi, kolena, šake, vrat, iza ušiju).

AtopiSkin
foto: Promo

Prevencija i terapija atopijskog dermatitisa

Postavljanje prave dijagnoze je veoma važno za adekvatno lečenje. Atopijski dermatitis u svom toku ima dve faze akutnu i hroničnu. Akutnu fazu karakteriše izrazito crvenilo koje se širi, suva koža sa ljuspicama, jak svrab praćen osećajem iritacije i peckanjem kao i pojava ranica na koži a kao krajnji stadijum pojava infekcije bakterijama ili gljivicama. Akutna faza se javlja na hronično izmenjenoj koži kao pogoršanje. Ovo stanje karakteriše izrazito suva koža, perutanje i svrab usled oštećene lipidne barijere.

Adekvatna nega suve i osetljive je veoma važna od prvog dana od rodjenja. Potrebno je da se koriste preparati prilagodjeni uzrastu koji čuvaju vlažnost kože i površinski lipidni zaštitni sloj, koji kožu ne oštećuju i čuvaju prirodnu kiselost. Svaki pedijatar na pregledu na prvom savetovalištu treba da proceni kakva je bebina koža i preporuči adekvatnu kupku i kremu ukoliko je potrebna. Upotreba emolijentnih prirodnih proizvoda u svakodnevnoj nezi može da smanji učestalost i tok akutne faze atopijskog dermatitisa i može da smiri svrab, crvenilo i perutanje kože. Najosnovniji i najvažniji korak u borbi protiv atopijskog dermatitisa je pravilna i svakodnevna rehidracija površinskog sloja kože.

Uz pravilnu negu treba izbegavati kontakt sa alergenima. Suvu kožu stalno treba negovati, izbegavati pretopljavanje i iritaciju, ne koristiti omekšivač i odeću dva puta ispirati posle pranja. Dete ne treba preterano izlagati vodi pa se ne preporučuje često kupanje i dugotrajni boravak u kadi a bolja opcija je tuširanje umesto kupanja. Soba u kojoj dete boravi treba da bude sa minimalnom količinom tepiha, zavesa, ćebadi i plišanih igračaka. Garderoba koju dete nosi treba da bude pamučna i dete ne treba da bude previše obučeno.

Ukoliko se pogorša stanje inače suve i hrapave kože, kada se pojavi crvenilo, ljuspice i guljenje kože, tada zaštitne kreme nisu dovoljne nego se dodaju i antiinflamatorni lekovi (najčešće primenjivani kortikosteroidi), koji trenutno smanjuju inflamaciju ali dugoročno imaju štetan efekat na kožu jer dovode do atrofije i stanjenja kože, gubitka pigmentacije i preranog starenja kože. Zbog svih neželjenih dejstava kortikosteroide treba minimalno i veoma oprezno koristiti u dečijem uzrastu. Kao alternative postoje preparati koji u sebi ne sadrže koritikosteroide i koji mogu svakodnevno da se koriste jer nemaju neželjena dejstva.

AtopiSkin- paleta proizvoda saveznik u borbi protiv atopijskog dermatitisa

AtopiSkin je linija proizvoda specijalno prilagodjena za negu osetljive kože zahvaćene ekcemom, atopijskim dermatitisom ili herpesom kod dece i kod odraslih. Proizvodi iz AtopiSkin linije su AtopiSkin sprej, Atopiskin junior krema i AtopiSkin krema. Svi AtopiSkin proizvodi poboljšavaju zaštitnu funkciju kože, hidriraju je i kožu čine glatkom i elastičnom. Aktivni sastojci su prirodnog porekla i potpuno su bezbedni za dugotrajnu primenu. Imaju hipoalergene sastojke bez boja parabena i mirisa.

Korišćenjem Atopiskin proizvoda smanjuje se potreba za korišćenjem kortikosteroida ili se u potpunosti izbacuju iz upotrebe, a bezbednost ovih preparata je pokazana brojnim studijama. Pedijatri treba da obrate pažnju na prve znake atopije i deci i roditeljima pomognu prirodnim preparatima koje mogu da im savetuju

U osnovi svih AtopiSkin proizvoda je koloidna ovsena smeša koja se dobija iz celog zrna ovsa. Formulacija bogata lipidima i beta glukanima iz ovsene kaše formira zaštitni koloidni film na koži, povećava vlažnost kože, smiruje svrab i iritaciju i vraća zaštitnu barijeru koži. Povećanjem vlažnosti kože smanjuje se iritacija kože i osećaj svraba. Beta glukani iz semena ovsa imaju antihistaminska svojstva i ova svojstva su potvrdjena kroz brojne sprovedene studije. Pantenol i alantoin regenerišu kožu, podstiču epitelizaciju i umiruju svrab.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs