SAZNAJTE

ZBOG OVE GREŠKE KOSA VAM SE IZMASTI VEĆ PRVI DAN NAKON PRANJA: Ovo je rešenje!

Kosa vam je masna već dan nakon pranja? Evo zašto se to događa.

Nega
Autor:
ZBOG OVE GREŠKE KOSA VAM SE IZMASTI VEĆ PRVI DAN NAKON PRANJA: Ovo je rešenje!
Foto: Shutterstock

Poznat vam je onaj osećaj kada dan nakon pranja prođete prstima po vlasištu i osetite da vam se kosa već zamastila? Niste jedini, brojne se žene žale na ovaj problem. Upravo zato kosu peru vrlo često, čak i svaki dan, a upravo u tome mogao bi ležati glavni uzrok problema.

Masna kosa rezultat je lojnih žlezda na temenu koje proizvode ulje. Kosa zatim upije to ulje, a previše ulja može kosi dati masan izgled. Ulje samo po sebi nije loše za kosu, šta više, čini je sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može stvoriti talog zbog kojeg će kosa izgledati previše opušteno i slepljeno.

Kada se kosa više masti, želimo i češće da je peremo, pa čak i svaki dan, ali to je greška broj jedan zbog koje će se koren kose još više mastiti.

Tanka i osetljivija vlas, naravno, brže se masti od debele i čvršće, pa se već jedanog dana nakon pranja može zamastiti. Sve to povezano je s količinom ulja koje vlasište proizvodi, kao i s time koliko dobro vaša kosa "podnosi" ulje.

To se događa jer nakon što naviknete kosu na svakodnevno pranje, vlasište može postati masno i svrbeti kada pranje želite odgoditi za koji dan. To je isto kao kad preterate s čišćenjem kože i odstranite s nje prirodna ulja – što više perete kosu, to će teme proizvoditi više ulja kako bi ga kompenzovalo.

Ako perete kosu svakog dana, trebaće joj vremena da se privikne na to da je perete svakih nekoliko dana, pa ćete verovatno morati da je nosite vezanu ili stavite traku u danima između pranja. Kada se kosa navikne da je ne perete svaki dan, primietićete drastičnu promenu.

Osim toga, koliko često perete kosu, važno je, naravno, i to čime je perete.

Frizerski stručnjaci savetuju da uložite u dobar pročišćavajući šampon za masnu kosu. On će dubinski očistiti vlasište i ukloniti višak nakupljene masnoće. Takav šampon najbolje je koristiti jednom nedeljno, a uz njega možete koristiti i neki drugi šampon koji vam odgovara kao i regenerator.

Takođe je savet da kosu perete u dva kraća puta, a ne jednom i duže, a regenerator stavljate samo na krajeve kose. Ako vam se kosa mrsi i teško ju je raščešljati, radije uložite u dobru četku za raščešljavanje nego da regenerator nanosite po celoj dužini kose.

Da se kosa manje masti, pomoći mogu i suplementi za rast kose koji neguju vlasi iznutra kako bi se održalo zdravlje kose i vlasišta. Mnogi se kunu i u jabukovo sirće kada je reč o masnoj kosi. Jabukovo sirće jednostavno razmutite u malo vode i rastvorom isperite kosu. Neka odstoji nekoliko minuta i kosa će biti potpuno čista i nimalo masna.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs