Obratite pažnju

10 razloga zašto ne smete da idete na spavanje sa mokrom kosom: Ovo ni jedna žena sebi ne sme da uradi!

Svi mi znamo da spavanje sa mokrom kosom i nije baš najsrećnije rešenje, ali nekad samo želimo da uštedimo vreme ili da ne štetimo kosu fenom. Međutim, postoji 10 ozbiljnih razloga, zašto nikad ne smete da odete na spavanje sa mokrom kosom

Nega
09:57h Autor:
10 razloga zašto ne smete da idete na spavanje sa mokrom kosom: Ovo ni jedna žena sebi ne sme da uradi!
Foto: Shutterstock

Donosimo vam 10 ozbiljnih razloga zašto ne smete da idete na spavanje sa mokrom kosom:

Hipotermija - ako je u sobi promaja ili dolazi do pada temperature tokom noći, verovatno ćete imati lošiji san nego obično.

Slabljenje imuniteta - Osim što se osećate neprijatno, hipotermija takođe može oslabiti imunološki sistem tela. Uprkos tvrdnji da je prehladu moguće dobiti samo virusom, postoje dokazi da visoka vlažnost u kombinaciji sa niskim temperaturama može tome doprineti. To je zato što hlađenje tela sužava krvne sudove koji nose bele krvne ćelije, koje se moraju boriti protiv infekcije. Shodno tome, prirodna odbrana organizma je oslabljena i veća je verovatnoća da će se osoba razboleti.

Bakterije - Kombinacija toplote i vlage stvara idealne uslove za brzi rast bakterija. Zamislite koliko će se bakterija pojaviti na vašem jastuku dok spavate mokre glave. Čak i često menjanje jastučnica možda nije dovoljno da se ovo ne dogodi, jer neke od bakterija ulaze u jastuk.

Glavobolja - Rast bakterija zauzvrat dovodi do povećavanje cirkulacije krvi u pogođenom području, jer će telo pokušati da ih se reši na bilo koji način. To će izazvati porast pritiska i, kao rezultat, glavobolju.

Perut - Spavanje sa mokrom kosom oduzima vlasištu prirodnu lipidnu barijeru, koja se upija u posteljinu i jastuk zajedno sa viškom vlage. Nedostatak zaštitnog sloja na koži, u kombinaciji sa povećanim rastom bakterija i razvojem gljivica, stvara perut.

Lomljenje kose - Mokra kosa je osetljiva na bilo kakav uticaj, postaje vrlo slaba i lomljiva. Zbog toga ih ne treba češljati dok se ne osuše, a iz istog razloga ne treba spavati ni sa mokrom kosom. Tokom spavanja često se okrećemo, a trenje koje se javlja u ovom trenutku lomi strukturu kose ili je ozbiljno oštećuje. Mokra kosa zavezana u punđu ili rep daje isti rezultat. Stoga, ako legnete mokre glave, jer ne želite da povredite kosu vrućim vazduhom fena, znajte da ih spavanje u vlazi više boli.

Problemi sa stilom - Mnogim devojkama je poznata situacija kada su odlazile u krevet mokre glave, a sutradan ih je mučio stajling. To je zato što je stajling već završen - u snu. Vlažna kosa je uvijena i, postepeno se suši, i ostaje fiksirana u ovom položaju. Da biste sredili kosu, moraćete ponovo da je operete.

Suva kosa - Uz vlagu, jastuk upija i prirodno ulje koje se nalazi unutar i izvan naše kose i štiti je od spoljnih uticaja. Ali osim zaštite, daje im i sjaj i vlagu. Stoga, spavanje mokre glave može učiniti da kosa izgleda dosadno, a uvojci suvi i beživotni. Iz istog razloga, mnogi ljudi preporučuju spavanje ne na pamučnim jastučnicama, već na svilenim. Prvi imaju bolju upijajuću sposobnost, što negativno utiče na zdravlje i izgled vaše kose.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs