Starenje

Od babe devojka, ne može biti: 9 znakova koji pokazuju prave godine žene! Ovo se ne može operisati ili prešminkati!

Prave godine ne otkrivaju samo bore, seda kosa, ruke ili vrat

Nega
Autor:
Od babe devojka, ne može biti: 9 znakova koji pokazuju prave godine žene! Ovo se ne može operisati ili prešminkati!
Foto: Profimedia

Mnogo je drugih znakova starenja koji nisu uočljivi na prvi pogled. Ti telesni atributi koji se menjaju s godinama "boljoj polovini" daju samo poseban šarm i privlačnost. Nipošto ne ukazuju na propadanje ženske lepote, već transformaciju u mnoga njene oblike. Ipak, znanje o tim promenama može biti korisno, a mi smo u nastavku pripremili popis suptilnih znakova koje svedoče o prolaznosti vremena.

1. Čelo postaje ravno

Same bismo verovatno teško zaključile kako je starosna atrofija potkožnog masnog sloja skože razlog gubitku volumena u predelu čela. Inače, injekcije botoksa ovu promenu mogu učiniti još izražajnijom. Čak i ako čelo ostane glatko, izgubiće volumen i tako otkriti pravu dob žene.

2. Usne gube volumen i vlagu

Oblik usana s vremenom se menja. Usne s godinama gube volumen i vlagu, a često ih i "uokvire" sitne bore. Usne koje su nekada bile punašne i senzualne s vremenom postaju manje i tanje.

3. Menja se oblik i veličina pupka

Ovaj deo tela svoj izgled s godinama može promeniti zbog oscilacije u težini, nekih bolesti, pirsinga ili trudnoće.

4. Pojavljuju se podočnjaci

Potkožni masni sloj postaje sve tanji zbog slabije proizvodnje kolagena nakon 30. godine. Koža oko očiju gubi gustoću, postaje prozirnija zbog čega su podočnjaci izraženiji.

5. Uši postaju veće

Usne školjke takođe su pokazatelj starosti, baš kao što su to ruke i vrat. Ovaj deo tela kojem žene običnu pridavaju malo manje pažnje u nezi, također gubi svoj tanki masni sloj i elastičnost. Kao rezultat toga, usne školjke se opuštaju i istežu, a nošenje naušnica zapravo dodatno podstiče ovu promenu.

6. Obrve se spuštaju i zatvaraju pogled

Dok smo mladi, napetost kože obrve pozicionira na svoje mesto, ali s godinama one "klize" prema dole. Zbog smanjene proizvodnje kolagena koža postaje manje čvrsta i elastična, a mišići lica slabe i otpuštaju se delovanjem gravitacije. Kao posledica toga i naše obrve se pomeraju prema dole što našem licu može dati nešto mrzovoljniji pogled.

7. Mladenački trokut okreće se prema dole

Kada smo mladi oblik našeg lica podseća na trokut s vrhom usmerenim prema dole te bazom koja se proteže dužinom čela. No, situacija se menja s godinama. Baza se premešta na donji deo lica s vrh okrenutim prema gore. Potkožni masni sloj s godinama "klizi" niz lice, obrazi takođe gube elastičnost, a pojavljuju se i bore.

8. Ten bledi i koža gubi sjaj

Zdrav i blistav izgled kože pomalo nas napušta s godinama, a glavni razlog toga je smanjena sinteza kolagena i elastina. Ovom procesu doprinose i neodgovarajuća nega kože, nedostatak sna, umor, nezdrava ishrana i uopšteno loše navike poput pušenja.

9. Uglovi očiju i usana opuštaju se prema dole

Spušteni uglovi očiju i usana licu mogu dati pomalo umoran izgled. Ova informacija posebno je važna za one koji se ne smeju često - mišići njihovog lica koji podupiru uglove usana mnogo brže slabe. Koža oko očiju također s godinama gubi elastičnost i tonus, a oslabljene tetive i mišići na ovom području više ne mogu "držati" uglove očiju kao nekada.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs