oBAVEZNA NEGA

Aktivni kiseonik za negu kože: Čisti i hidrira lice, ubrzava cirkulaciju, zaceljuje rane!

Ima višestruku primenu i vrlo je efikasan

Nega
Autor:
Aktivni kiseonik za negu kože: Čisti i hidrira lice, ubrzava cirkulaciju, zaceljuje rane!
Foto: Shutterstock

Svi smo čuli za profesionalne tretmane aktivnim kiseonikom, ali da li ste nekada koristili aktivni kiseonik i kod kuće? Ako je odgovor “ne”, trebalo bi da ponovo razmislite. Ovaj rastvor - koji istina ne deluje preterano glamurozno i koji možete kupiti u svakoj apoteci - ima višestruku primenu i dokazano je efikasan pa je svakako zaslužio da ga imate na svojoj polici, čak i ako vam ne treba svaki dan. Evo i zašto.

Šta je aktivni kiseonik

Aktivni kiseonik je ozon - gas koji je hemijski gledano alotropska modifikacija kiseonika. Njegova primena se godinama razvija u medicini i nezi, a smesa ozona u koncentraciji od 5% se koristi za spoljašnju upotrebu, dok se 0,05% rastvor koristi za unutrašnju primenu. Kada je koža u pitanju, ozon se primenjuje u vidu ozonirane vode za spoljašnju primenu, kao ozon u vrećicama i kao ozonirano ulje.

Za šta se najčešće koristi?

Protiv bubuljica i akni

Poznato je da kiseonik ubrzava zaceljivanje rana, da ubija određene bakterije i gljivice te da se koristi za dezinfekciju. Iz tih razloga, aktivni kiseonik za lice pomaže u smirivanju kako akni tako i “običnih” bubuljica.

Tretman njime daje odlične rezultate zato što tečni ozon ubija mikrobe koji pomešani sa sebumom i mrtvim ćelijama kože začepljuju pore i izazivaju upalne procese. Pored toga, kada ukloni sve što je nepoželjno sa kože, tečni kiseonik pospešuje i cirkulaciju u krvnim sudovima pa koža izgleda podmlađeno pošto se brže regeneriše, a ožiljci od bubuljica se ublažavaju.

Za redovno čišćenje, aktivan kiseonik se preporučuje dva puta na dan ali ako imate veći problem sa bubuljicama, možete duplirati broj nanošenja. Ipak, nije preporučljivo da prelazite četiri puta dnevno.

Za regeneraciju kože

Ćelije kože (kao i sve druge, uostalom) imaju ograničen životni vek, a njihov životni ciklus se kako starimo usporava. Kiseonik je ključan za njihovu regeneraciju zato što povećava brzinu rasta novih ćelija, što zauzvrat pomaže u zarastanju ožiljaka. Aktivni kiseonik daje dodatnu dozu kiseonika ćelijama kože i tako joj omogućava da se brže povrati.

Tečni kiseonik takođe zaustavlja krvarenje i sprečava ponovno otvaranje rana. On umiruje iritirani deo kože oko ožiljka i dezinfikuje ga.

Za dodatnu hidrataciju i sjaj

Kiseonik pomaže hidrataciju kože. Posebne benefite pruža kombinacija aktivnog kiseonika i preparata na bazi hijaluronske kiseline (u serumu ili kremi koja se koristi nakon upotrebe aktivnog kiseonika). Jedan od njegovih glavnih prednosti jeste ta da omogućuje koži da lakše apsorbuje hijaluronsku kiselinu kao i druge korisne sastojke iz preparata za negu lica. Upravo zbog ovoga se koristi i profesionalnim tretanima, a pošto istovremeno uklanja i mrtve ćelije sa površine kože i otvara začepljene pore koža u celini postaje znatno sjajnija.

Kako se koristi u kućnim uslovima

Aktivni kiseonik za lice se kod kuće koristi vrlo jednostavno. Pošto dolazi u formi spreja koji uglavnom nije pod pritiskom, treba ga raspršiti po čistom licu sa udaljenosti od dvadesetak centimetara (zaobiđite oči i držite ih zatvorene, naravno). Sledeći korak jeste da parče gaze takođe naprskate proizvodom pa ga stavite preko lica kako bi ono ostalo vlažno dvadeset minuta. Nakon nanošenja aktivnog kiseonika ne treba nanositi nikakve druge preparate oko pola sata.

Pored primene na licu, aktivni kiseonik se može koristiti i na telu i to za saniranje opekotina i dezinfekciju (posle depilacije, za saniranje manjih rana, stopala itd).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs