Odličan za negu zrele kože

Magični sastojak za besprekoran ten: Nakon 40. retinol je obavezan, tvrde dermatolozi!

O retinolu se mnogo priča, a mi smo sve odovore potražili kod stručnjaka koji se godina bave problemima vezanim za kožu

Nega
Autor:
Magični sastojak za besprekoran ten: Nakon 40. retinol je obavezan, tvrde dermatolozi!
Foto: Shuterstock

Retinol je snažan sastojak koji se koristi za lečenje dugog spiska problema kože kao što su sitne linije, bore, akne i proširene pore.

Retinol može da bude vrlo efikasan satojak, ali veliki je broj mitova vezanih za njega. Kako bismo razbili sve mitove i zablude, pitali smo dermatologa šta je zapravo istina.

Doktorka Šari Marčbein odgovara na najčešća pitanja vezana za retinol.

Kad govorimo o retinoidima, retinolu i retinu-A, zapravo pričamo o retinskoj kiselini koju koža koristi u procesima regeneracije. Retinska kiselina jedino može biti iskorišćena od strane ćelija kože dok drugi oblici zahtevaju konverziju odnosno promenu svog primarnog oblika u ovu kiselinu.

Ona ima sposobnost da se veže za retinske receptore koji se nalaze u ćelijama kože i podstakne regeneraciju, kako bi ona uzgledala maldoliko i zdravo. Nakon 40-te godine njegova upotreba se preporučuje.

Tanukitaku metod vežbanja: Ubrzava metabolizam, topi masne naslage sa stomaka!

Retinol je jedan od glavnih sastojaka u industriji za negu kože, a naročito lica. Dobija se iz vitamina A i dokazano stimuliše proizvodnju kolagena. Proces smenjivanja ćelija sa površinskog sloja kože iz godine u godinu postaje sve sporiji, zbog čega je lice grublje na dodir, a bore sve vidljivije.

Krema protiv bora koja sadrži retinol, smanjuje vidljivost sitnih linija na licu, a naročito u predelu čela i usana, povećava čvrstinu kože i njen tonus, neutrališe fleke, jer retinol sprečava proizvodnju melanina, omekšava kožu i čini je prijatnijom na dodir. Upravo kreme sa retinolom ubrzavaju smenu ćelija, otvaraju pore i samim tim utiču na smanjenje i nestajanje akni, jer se nečistoće i masti neće nakupljati unutar njih.

Smetaju vam velike vrućine: Ovo je najzdraviji način da se rashladite za nekoliko minuta!

Kada se vide prvi rezultati?

Retinolu treba minimum 6 nedelja, a često i duže kako bi prvi rezultati bili vidljivi, ali uz redovnu primenu oni su zagarantovani.

"Retinol neće transformisati vašu kožu preko noći. Uz stalnu upotrebu, počećete da vidite poboljšanje teksture, pukotine, sitnih linija i bora. Obično kažem da suvoća i iritacija retinoida mogu trajati četiri do šest nedelja. Otprilike tada možemo početi da primećujemo neko poboljšanje", objašnjava dr. Marčbein.

"Međutim, obično je potrebno 12 ili više nedelja da se primete značajnije promene u teksturi kože, smanjenje bora, poboljšanja pigmentacije, veličine pora", dodaje doktorka.

Nijedan kozmetički proizvod neće pozitivno uticati na kožu u fazi starenja kao dobro formulisan proizvod sa retinoidima.

Kako se pravilno upotrebljava retinol?

Pre spavanja, na očišćeno lice i vrat nanesite manju količinu kreme. Ukoliko sutradan primetite reakciju u vidu crvenila ili iritacije, kremu nanosite svako drugo, ili čak, svako treće veče. Ukoliko reakcija izostane, nastavite sa svakodnevnim korišćenjem.

Iako ima blagotvoran uticaj na kožu, vitamin A je prilično iritantan, naročito u početnim fazama upotrebe. To je jedan od glavnih razloga zbog čega mnoge žene prestaju da ga koriste pre nego što rezultati postanu vidljivi.

(stil.kurir.rs)

Sva moćna svojstva aktivnog uglja: Odličan saveznik za lepotu i zdravlje organizma!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs