Obratite pažnju

Hipertenzija opasnija za žene

Visok krvni pritisak opasniji je za zdravlje srca kod žena, a takođe kod njih je izraženija neravnoteža hormona koji učestvuju u regulisanju krvnog pritiska
Medicina 08.01.2014. - 18:39h
Foto: Thinkstock

Istraživanje američkih naučnika pokazuje da je visok krvni pritisak znatno opasniji za zdravlje srca kod žena, nego kod muškaraca.

 

Naučnici Vejk Forest univerziteta pratili su 100 ispitanika starijih od 53 godine koji nisu imali druge poteškoće sa zdravljem osim hipertenzije.Tokom istraživanja je analizirana funkcija krvnih sudova, srca i prisutnost ključnih hormona.

 

Pokazalo se da su iste vrednosti krvnog pritiska izmerene kod ispitanika oba pola kod žena ipak bile povezane sa 30 do 40 odsto većom prisutnošću bolesti srca. Uz to, kod žena je bila izraženija neravnoteža hormona koji učestvuju u regulisanju krvnog pritiska.

 

Stručni časopis "Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease" piše da ovakvi nalazi ukazuju na potrebu boljeg razumevanja specifičnosti vezanih uz pol kod osoba s hipertenzijom. Pored toga, stručnjaci smatraju da je potrebno razmotriti mogućnost ranijeg i agresivnijeg tretiranja povišenog krvnog pritiska kod žena.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...