Pogledajte

Neočekivani simptomi koji ukazuju na Alchajmerovu bolest: Gubitak pamćenja nije jedini!

Prostorna orijentisanost na inače poznatim lokacijama takođe može da predstavlja problem. Nije neobično ni ako počnu da se javljaju sumnje u nepoznate osobe, strah, ali i optužbe drugih za krađu nekih ličnih stvari

Medicina
Autor:
Neočekivani simptomi koji ukazuju na Alchajmerovu bolest: Gubitak pamćenja nije jedini!
Foto: Shutterstock

Alchajmerova bolest jedan je od najčešćih oblika demencije, a reč je o progresivnoj bolesti mozga koju karakteriše gubitak pamćenja.

Najnovije naučne procene govore da bi do 2020. godine u svetu moglo da bude 43 miliona obolelih, do 2040. godine čak 81 milion, a do 2050. godine preko 115 miliona sa demencijom.

Međutim, gubitak pamćenja nije jedini, iako jeste najkarakterističniji simptom ove bolesti. Postoje i drugi, koje retko ko povezuje upravo sa razvojem demencije.

Prvi simptom koji se pojavljuje obično jeste zaboravnost po pitanju nedavnih događaja, uz relativnu očuvanost dugoročne memorije, a to se često pripiše "staračkoj zaboravnosti".

Međutim, osoba koja ima Alchajmer često ima promene u ponašanju, postaje depresivna, ili ima napade smeha. Sasvim su uobičajene i situacije kada ne može da se seti gde je ostavila ključeve, a javljaju se i problemi oko prisećanja koji je datum ili godina.

Moćan ljubičasti sok: Suzbija rak i Alchajmer, čuva kosti! (RECEPT)

foto: Profimedia

Prostorna orijentisanost na inače poznatim lokacijama takođe može da predstavlja problem. Nije neobično ni ako počnu da se javljaju sumnje u nepoznate osobe, strah, ali i optužbe drugih za krađu nekih ličnih stvari.

Javljaju se i problemi s održavanjem svakodnevne higijene, ali i nemogućnost slaganja smislenih rečenica. Retko ko će da poveže neke simptome sa Alchajmerom, kao na primer i češanje, tj. kompulsivni svrab.

Neretko osobe znaju da se češu i "do krvi", ali nije tačno poznato koja je povezanost ovog simptoma s Alchajmerom.

Iako se problemi s vidom takođe pripisuju staračkim tegobama, prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology, to se navodi kao još jedan od ranih simptoma demencije u kasnijim fazama života.

Stariji koji imaju slab vid imaju pet do deset puta veći rizik od obolevanja od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije u periodu od 8,5 godina nakon pogoršanja vida, kažu naučnici.

Alchajmer se može predvideti 20 godina pre: Ovo su prvi simptomi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs